Om

Ystad Fria Läroverk

Ystad Fria Läroverk är gymnasieskolan för studier och träning. Våra ledord när det kommer till studier är lärarledd undervisning i en trygg inlärningsmiljö utifrån det som enligt forskning leder till bäst kunskapsutveckling.

Varje elev som börjar på Ystad Fria Läroverk gör det utifrån sina individuella förutsättningar. Med din egen kunskapsnivå som utgångspunkt sätter vi tillsammans höga mål för hur din kunskap ska utvecklas under de tre gymnasieåren. Alla elever ska genomgå en kraftig kunskapsutveckling under tiden hos oss. Det är utan tvekan vår viktigaste uppgift som skola.

På Ystad Fria Läroverk kännetecknas undervisningen av ordning och reda och genomtänkt pedagogik, utifrån forskning och beprövad erfarenhet.

Det viktigaste för oss är att du ska lyckas med dina gymnasiestudier. För att du ska lära dig så mycket som möjligt och nå bästa möjliga resultat, arbetar vi med lärarledd undervisning, tydliga instruktioner och kontinuerlig feedback. På schemat har vi också sammanhållna lektionspass vilket innebär att en och samma lektion kan innehålla föreläsning, grupparbete, diskussion och praktiska övningar. Du får mycket tid med din lärare vilket innebär att det alltid finns hjälp att få för att komma vidare.

Vi uppmuntrar även våra elever att träna även under skoltid, då forskningsresultat världen över visar att fysisk aktivitet ökar vår inlärningsförmåga.

Vi erbjuder följande program:
- Samhällsvetenskap
- Ekonomi
- El och energi
- Florist
- Försäljning och service
- Restaurang och livsmedel
- Barn och fritid

Vi erbjuder följande träningsalternativ:

Öppen träning
För dig som vill träna för att må bättre och prestera bättre i skolan, utan att det kopplas till kurser och betyg. Du deltar valfritt i öppna träningspass som skolan anordnar, utanför poängplanen.

Träningstillval - Fys och hälsa
För dig som vill kombinera studier med träning på din egen nivå. Du tränar två pass i veckan med idrottskurser som individuellt val (200p).

Omdömen

2.6
Baserat på 16 omdömen och 123 svar
0
0
0
0
0
Elev
15 jun 2023

Samhälle

Välj INTE denna skola!!!

När du går i ettan kommer skolan fjäska jättemycket för sig både lärare, rektorer osv och när du börjar 2an då skiter de fullständigt i dig och slutar att inkludera dig i saker. Jag går i tvåan nu och lärarna (inte alla) är inte ens utbildade lärare, alltså de har ingen lärde licens vilket också är ganska konstigt??? Maten är ur usel har haft dålig mat på tidigare skolor men denna tar priset i att vara värst, matsedeln stämmer aldrig överens med det som serveras, maten är kall och sjukt äcklig.
Skolan är bara ute efter pengar!! Alla pengar de får lägger de på deras löner och att marknadsföra skolan så att fler elever börjar och de får ännu mer pengar. Börja inte här!! Gör inte det misstaget jag gjorde, studenten är bland det pinsammaste. Man får ingen studentbal, ingen studentvecka osv.

Svar från Ystad Fria Läroverk

Hej, tråkigt att höra att vi inte levt upp till dina förväntningar. Vi gjorde inför det här läsåret en stor kvalitetsförbättring avseende skolmaten när vi gick från matkort till att servera mat lagad från grunden av våra egna kockar. Vi fortsätter arbeta för att förbättra matupplevelsen ytterligare då vi vet att det är en viktig faktor för att kunna prestera i såväl studier som träning.

Vi känner inte igen din beskrivning av lärarna. De flesta av våra lärare är lärarutbildade och många av dem mycket engagerade.

När det gäller de specifika studentaktiviteter som du nämner så arrangeras de allt som oftast av studenterna själva så det är upp till varje avgångskull att bestämma vad de vill arrangera.
Overifierat omdöme Omdömet är inte verifierat av skolan.
Elev
14 apr 2022

Skol mat och skolan anmält

Tycker skolan är lite och tycker att maten är bra men det är för lite

Svar från Ystad Fria Läroverk

Tack för din recension och kul att du är nöjd med skolan. Givetvis ska det finnas skolmat så att alla kan äta sig mätta.
Verifierat omdöme Omdömet är verifierat av skolan och SchoolParrot.
Elev
14 apr 2022

Vad jag tycker

Jag tycker skolan är bra. Eftersom den är liten och inte många som går där får man en bättre relation till sin lärare

Svar från Ystad Fria Läroverk

Tack för din recension och kul att du är nöjd med skolan.
Verifierat omdöme Omdömet är verifierat av skolan och SchoolParrot.
Elev
13 mar 2022

Handel år 1

Skolan är bäst

Skolan är bra för att den är inte så stor därför känner man inte sig rädd när man går i korridoren. Man hittar nya vänner riktigt snabbt här på fria.

Svar från Ystad Fria Läroverk

Tack för din recension och kul att du är nöjd med skolan.
Verifierat omdöme Omdömet är verifierat av skolan och SchoolParrot.
Föredetta elev
30 sep 2021

Manipulerande skola

Det var bra till en början. Men skolan lägger alla deras pengar på marknadsföring istället för att faktiskt köpa läromedel som går att förstå och använda sig av. Sedan är det också diskuterbart att de anställer lärare från höger och vänster som inte ens är kunniga inom det ämnet. Kan lärare använda copy and paste kan eleverna det också.
Overifierat omdöme Omdömet är inte verifierat av skolan.
Elev
30 sep 2021

Samhälle

börja inte här

Skolan engagerar sig första året man går där, efter det skiter lärarna fullständigt i en. (Jag går i 2an just nu)
Dem lyssnar inte ens på en hel klass klagar och kommer med lösningar på problemen. Den nya biträdande rektorn kan inte ta kritik överhuvudtaget utan väljer att bara ignorera det istället.
Man märker tydligt att lärarna bara vill tjäna pengar på eleverna och vägrar lyssna på våra andra lösningar till problem som faktiskt är fullt rimliga.
Ett annat stort problem är att lärarna väljer sina favoriter och är tydliga med vilka det är, ************ kommer längst på denna skolan.
Overifierat omdöme Omdömet är inte verifierat av skolan.
Föredetta elev
26 aug 2021

Samhälle

Välj denna skolan om du vill förstöra din framtid

Har gått på 6 olika skolor och denna tar första pris på att vara sämst inom precis alla aspekter som går. På denna skolan blir man orättvist behandlad och lärarna skiter fullständigt i elevernas bästa, denna skolan handlar bara om marknadsföring. Man blir inte behandlad som en enskild individ och lärarna jämför elever med varandra öppet i klassrummen vilket är kränkande. Lärarna ser ner på de elever som inte vet vad de vill i framtiden än. Flera av skolans lärare har kallat mig misslyckad och påstått att jag aldrig kommer komma någonstans i livet för att jag inte ville gå universitet direkt efter gymnasiet. Lärarna är allmänt trångsynta, arroganta, dåliga på att lära ut och oförskämda. De följer inte ens läroplanen och flera elever fick felaktiga slutbetyg i samband med studenten som man får åka in och ändra. Helt sinnessjukt att läraren ansvarig för detta får jobba kvar och skolans ledning blundar för tjänstefel. Eleverna har ständigt klagat men inga förändringar sker. Skolan predikar hälsa och träning, ändå finns det bara skräpmat att äta till lunch. Skolan predikar bra utbildning, ändå finns det högt uppsatt personal på skolan som saknar utbildning. Att börja på fria läroverken ystad var det största misstaget jag gjort. Trodde det skulle vara lugnt och skönt där men det var en mardröm.
Overifierat omdöme Omdömet är inte verifierat av skolan.
Föredetta elev
5 jan 2021

Trivdes bra

Det var en bra skola, jag fick den hjälp jag behöver pga men ADHD och lärarna stöttade mig alltid i mitt lärande
Föredetta elev
4 jan 2021

Superbra!

Tycker skolan är en trivsam skola där man får bra kontakt med ens lärare, vilket fick mig att lära mig bättre. Hade väldigt roligt på lektioner samtidigt som jag lärde mig saker. Man fick en relation till hela skolan eftersom det inte är en jättestor skola så man kom närmare folk. Man har en stor saknad på skolan efteråt. Minnesvärt!
Föredetta elev
4 jan 2021

Positivt

Jag tycker de är en mysig skola med bra lärare som gör allt för att eleverna ska lyckas och nå sina mål.
Jag har lärt mig extremt mycket och jag är tacksam för allt jag fått lära mig, jag har fått extra stöd vilket har hjälpt mig mycket.
Elev
18 dec 2020

ETT ÄRLIGT OMDÖME

Helt ärligt, vill ni ha 3 bra gymnasieår rekommenderar jag inte Fria i Ystad. Vem är det som egentligen anställer lärarna? Som både kränker och behandlar elever orättvist. Även en del som inte kan prata ordentligt och har några diagnoser. Gå på ett studiebesök så kommer ni snabbt märka att det inte är en överdrift. Skolan är en privataktör och det märks tydligt när skolan bara vill tjäna pengar på eleverna, aldrig har vi haft klassresor, evenemang, eller några större intresse i att få en gemenskap i och mellan klasserna. Vi får själva styra upp studenten som man längtat efter sen grundskolan, skolans lokaler är små, så det är inte alltid man får plats i skolan på rasterna, man är tvungen att gå ut då. Kunskapen vi får håller ej alla gånger måtten och det vi får till arbetsuppgifter är många gånger väldigt otydligt och otillräckligt. Känns som att lärarna inte kan lägga upp en planering som gör att vi får den del av kunskap som vi ska ha enligt kurserna.
Välj inte denna skola. Trodde själv inte att den var så dålig som alla sa, förens jag själv börjat här.

MVH Fria Elev i åk 3.
Overifierat omdöme Omdömet är inte verifierat av skolan.
Elev
18 dec 2020

Välj inte denna skola!

Ångrar min verkligen att jag valde Fria Läroverken då denna skolan är helt oseriös. Lärarna följer knappt bedömningsmatrisen då denna
Skolan består av favorism bland eleverna. Lärarna är även dem helt oseriösa. Skolan lägger pengar på marknadsföring och helt oseriösa saker än att lägga pengar på eleverna. Studenten är helt fattig då man bara ska springa ut grusplan. Hade ej rekommenderat denna skolan det ända positiva e matkortet och gymkortet men man blir rätt snabbt trött på maten då de endast finns 4 matställen man kan välja bland. Dem marknadsför sig även som en hälsoskola men ändå finns det bara skräpmat att välja bland som typ erbjuder 4 chicken nuggets o lite pommes som man ej ens blir mätt av.
Lärarna kränker även och snackar dåligt om gamla elever.
Overifierat omdöme Omdömet är inte verifierat av skolan.
Elev
22 maj 2020

Sämst

Jag gick på Österportskolan mitt första gymnasieår men bestämde mig sen för att byta till fria under mitt andra gymnasieår om hopp om en lugnare skola och färre läxor. Sämsta beslutet jag någonsin tagit. Lärarna kräver för mycket för att kunna få bra betyg. Lärarna jämför också elever som vill ha bra betyg med elever som bara är där för sitt CSN. Hade ett betygssamtal med en lärare och direkt avslutande han vårt samtal för att han var arg eftetsom jag sa hur jag kände mig. Senare samma dag ringer han upp mig och ber om ursäkt... Lärarna är väldigt dubbelmorala. Jag har två lärare som slänger på oss massor med läxor utan att ens bry sig när vi väll lämnat in dom. Mentorerna ringer hem om man sjukar sig FAST MAN ÄR ÖVER 18!!!! En dag sjukanmälde jag mig själv från endast två lektioner och vaknar av ett meddelande från min mentor där hon ber om mitt nummer! Direkt förstod jag att hon ville ringa hem och fråga mig varför jag sjukade mig men det har de verkligen inget med att göra. Det finns heller inte så många individuella val att välja mellan. Bara trams kurser som inte är relevant för framtiden. Skolan lägger pengar på att marknadsföra sig själva istället för att lägga pengar på vettigare saker som att kanske bygga ut skolan lite mer (extremt liten skola) eller en klassresa för att uppleva saker. Man tröttnar på maten eftersom man hela tiden äter samma saker. Skolkortet är verkligen inte något roligt att ha. De delar också ut gratis gymkort men har aldrig använt det. Det finns vuxna personer i skolan som bara går runt där utan att ha ett yrke där.
Overifierat omdöme Omdömet är inte verifierat av skolan.
Elev
12 apr 2020

undvik denna skola

Detta är en skola som ändrar sitt upplägg varje år. Gick ifrån en skola som tänkte på "Smarta studier" till att gå till en skola för idrottsfantaster. Vi som går nu sista året har fått bli tvingade att gå med i dessa träningar som skolan erbjduer. jag påpekade det redan första dagen i 3an. om det var obligatorisk, och sa att jag inte vill göra det. då fick jag svar ifrån lärarna att jag har då valt helt fel skola. nu ser man hur falsk denna skola faktiskt är. som är endast ute efter att tjäna pengar på sina elever. Enda fördelarna är väl matkort och gymkort. dock så tröttnar man på maten redan de första veckorna och vi får inte nya matställen heller. Endast en bra lärare på skolan. sedan så är resten av bunten riktigt dåliga. bara ger oss papperarbeten för lärarna inte kan själva. sina ämnen.
Overifierat omdöme Omdömet är inte verifierat av skolan.
Föredetta elev
6 dec 2019

Ingen höjdare

De flesta sitter bara av tiden för att få sitt CSN. Lärarna är inte speciellt engagerade och rektorn vill bara visa upp en fin fasad för att locka nya elever. Dock finns det vissa lärare som är bra och tillmötesgående men långt ifrån alla. Lätt att få bra betyg om man visar framfötterna då de lägger ner mer energi på de som är ambitiösa (vilket är förståeligt).
- oengagerade elever och lärare, trista lokaler.
+ Matkort till restaurangerna i stan
Overifierat omdöme Omdömet är inte verifierat av skolan.
Förälder / Vårdnadshavare
1 nov 2019

Dålig skola!

Dålig skola!
En bra lärare som bryr sig. Även kuratorn är bra.
Det blev lite bättre med ny rektor.
Nya elever på skolan som mobbar och är dumma till tjejerna i alla klasser.
Dålig koll på kursplanen, missade ämnen och i trean får eleverna ta igen dessa!
Mycket prat på lektionerna, ingen studiero.
Få restauranger att välja mellan på matkortet och små mål. Tex halv sub på subway.
Sök annan skola!
Overifierat omdöme Omdömet är inte verifierat av skolan.

Net Promotor Score (NPS)

NPS (Net Promoter Score) är en mätning av kundnöjdhet och lojalitet gentemot skolan, baserad på en enkel fråga om rekommendation.
1
Aktuellt NPS värde
Värdet beräknas var 24:e timme och tar endast med publicerade omdömen i beräkningen
-38
4
Ambassadörer
25.0%
2
Passiva
12.5%
10
Kritiker
62.5%

Poängtrend

Genomsnittlig SchoolParrot poäng på årsbasis
2
Poäng per år
Datan baseras på aktiva omdömen aktuellt år. Vid ett värde på 0 saknas data för året.

Undersökning

Svarsfördelning på varje område
3
Utbildning / Lärande
Besvarad av 16 användare
25.0%
Utmärkt
12.5%
Bra
0.0%
Medel
25.0%
Undermålig
37.5%
Dålig
4
Personal & Lärare
Besvarad av 15 användare
20.0%
Utmärkt
13.3%
Bra
20.0%
Medel
13.3%
Undermålig
33.3%
Dålig
5
Säkerhet & trygghet
Besvarad av 15 användare
26.7%
Utmärkt
20.0%
Bra
6.7%
Medel
13.3%
Undermålig
33.3%
Dålig
6
Inomhusmiljö
Besvarad av 15 användare
26.7%
Utmärkt
6.7%
Bra
6.7%
Medel
20.0%
Undermålig
40.0%
Dålig
7
Utomhusmiljö
Besvarad av 15 användare
20.0%
Utmärkt
6.7%
Bra
6.7%
Medel
13.3%
Undermålig
53.3%
Dålig
8
Skolmaten
Besvarad av 15 användare
13.3%
Utmärkt
13.3%
Bra
26.7%
Medel
13.3%
Undermålig
33.3%
Dålig
9
Skolinformation
Besvarad av 1 användare
0.0%
Utmärkt
0.0%
Bra
0.0%
Medel
100.0%
Undermålig
0.0%
Dålig
10
Aktiviteter
Besvarad av 15 användare
13.3%
Utmärkt
13.3%
Bra
6.7%
Medel
13.3%
Undermålig
53.3%
Dålig

Verifierad

Organisationen har verifierat innehållet och arbetar aktivt med SchoolParrot.

Fakta om skolan

 • Antal elever
  140
 • Antal lärare
  17
 • Antal behöriga lärare
  -
 • Elever per lärare
  8.2
Björnstjernegatan 1 C, 27139, Ystad
0735-192979
Linda Glasnovic

Om SchoolParrot

 • SchoolParrot är en omdömesida för skolor. Vi är ett företag som vill verka för mer transparens inom skola. Vår plattform är öppen för alla användare.
  Läs mer om SchoolParrot och företaget
 • Omdömen publiceras i realtid utan moderering och vi vill uppmuntra våra användare att ge konstruktiv feedback och hålla en seriös ton. Ansvaret ligger på användaren.
  Läs vår policy för omdömen

Ansök till skolan

Följ länken nedan för att starta en intresseanmälan och ansöka till skolan.
Intresseanmälan