Omdömen

4.2
Baserat på 11 omdömen och 91 svar
0
0
0
0
0
"Önskar jag kände till denna sida när jag själv skulle välja skola"
Lisa, förälder
"Äntligen kan man ta del av andra elevers åsikter helt transparent"
Fredrik, elev
Få tillgång till allt nedlåst innehåll - Endast tillgängligt på SchoolParrot
1 månad
29kr
Första månaden. Sedan 49kr / månad
1 år
199kr
Mest prisvärdFörsta året. Sedan 399kr / år

För skolor och skolpersonal

Arbetar du som rektor eller personal inom skola? Ta kontroll över din SchooParrot profil. Klicka här
Förälder / Vårdnadshavare
8 jan 2024

Jättebra skola - Några saker att vara beredd på:

Min dotter har nu gått på denna skola (musikklass) i tre år och vi är väldigt nöjda, både barn och föräldrar. Har även många vänner vars barn går på skolan, och samtliga talar väldigt väl om skolan i helhet.
Det är oerhört fina, kompetenta och engagerade lärare. Vissa av fritidslärarna verkar närmast ha uppnått rockstjärnestatus bland barnen, då barnen älskar dem! ;)
Maten tror jag är ok, vissa dagar fantastisk, andra dagar äcklig, enligt dottern (är det inte alltid så i alla skolmatsalar?)

Som elev ska du vara beredd på:
*Musiklektioner/körövningar VARJE dag.
*Lite längre dagar på schemat än många andra skolor (detta blev lite av en chock för dottern i 4:an). Det blir så eftersom de behöver få in så mycket musik på schemat, utöver de vanligt obligatoriska skolämnena.
* Många konserter (ibland flera/månad) utanför skoltid, där du ska stå stilla och koncentrerad under rep och framförande i långa perioder. Har du massa spring i benen är detta kanske inte rätt för dig. :)
*Ganska mycket läxor och höga förväntningar på att prestera väl (vilket jag kan tycka är ganska vettigt)
* Att få lära dig helt fantastiska sånger och dessutom på flera olika språk.

Som förälder ska du vara beredd på:
* Många konserter och ibland även rep utanför skoltid (inkl. helger) där du ofta ska köra/arrangera skjuts för eleven till rep inne i stan, ordna matsäck osv.
* Du förväntas engagera dig MYCKET i skolans ideella föräldraförening och särskilt konserterna, där du ibland blir sk. konsertförälder (dvs. finns med på konserten, hjälper barnen osv.). Det går bättre nu, när jag vant mig, men det var ärligt en chock i starten av 4:an, hur mycket jag som förälder faktiskt behövde ägna tid åt skolan.
* Övriga föräldrar är helt fantastiska och superengagerade. En fröjd att samarbeta med! Många av föräldrarna har själva gått på AF som barn och är genuint glada för att nu kunna hjälpa sitt eget barn.
* Många otroligt vackra och rörande stunder, där du häpnar över barnens förmåga att lära sig avancerad musik med avancerad text.
Förälder / Vårdnadshavare
20 dec 2023

Jättebra skola

Vår dotter trivs jättebra i AF Farsta och vi föräldrar är också väldigt nöjda. Bra stämning i klassen och skolan. Att klassen även är en kör och har konserter tillsammans gör att det blir en väldigt bra gemenskap. Trevliga och studiemotiverade elever. Kompetenta och engagerade lärare, musikläraren är fantastisk, även pedagogerna på fritidshemmet är toppen. Vi bor i Enskede och är så glada att vi valde AF Farsta så att dottern inte behöver åka in till stan varje dag. AF Farsta har dessutom fördelen att det finns simhall, idrottshall, IP, grönområden och strandbad nära. Det enda som kunde vara bättre är maten, tror dock inte att den är bättre någon annanstans.
Förälder / Vårdnadshavare
18 dec 2023

Jättebra skola

Jättebra skola med musik varje dag! Rekommenderas varmt. Små klasser och engagerade pedagoger.
Förälder / Vårdnadshavare
17 dec 2023

Toppenskola!

Bra och engagerade lärare, hög musikalisk och akademisk nivå, god stämning.
Förälder / Vårdnadshavare
17 dec 2023

AF Farsta

Vi är nöjda med Adolf Fredrik Farsta för våra barn. Vi upplever att våra barn får en bra utbildning och att deras utvecklingskurva varit oerhört positiv sedan de börjat på skolan. Musiken är en fantastisk upplevelse både för eleverna och oss familjer som får njuta av det. Vi rekommenderar skolan varmt!
Förälder / Vårdnadshavare
17 dec 2023

Adolf Fredriks musikklasser Farsta = toppen!

Adolf Fredriks musikklasser Farsta är en toppenskola. En liten skola i den stora med sin egna ”avdelning”. Fritidsklubben är mycket populär och mitt barn vill aldrig gå hem.
Förälder / Vårdnadshavare
17 dec 2023

Fantastisk musikundervisning och fritids!

Har tre barn på AF Farsta. Våra barn kom in på AF Norrmalm men vi valde AF Farsta före Norrmalm på grund av att jag upplever att det finns ett mått av förlamande konservatism och även elitism på Norrmalm. Har stött på vissa ”isdrottningar” (lärare)från Norrmalm genom åren i olika samarbeten mellan skolorna. Farsta är mindre, och jag upplever ett större mått av nytänkande, utan att för den skull helt förkasta det goda i det traditionella. Ibland uppfattar jag att det är lite väl hög press på eleverna, till exempel långa rep och att de inte får sitta ner på ett par timmar (enligt mitt barns utsago), särskilt i samarbete med vuxenkörer som såklart klarar mer än barn. Detta borde relativt lätt kunna rättas till kan jag tycka. I det stora hela är det en skola med otrolig hög nivå i musikundervisning och övrig undervisning, hög kompetens och engagemang bland lärare, kontinuitet (lärare stannar). Inte minst är fritidspersonalen OTROLIGA! De är fenomenalt skickliga, närvarande och fångar upp mycket som kan behöva tas om hand, till exempel psykisk ohälsa. Iallafall tidigare har de haft veckovisa kortare samtal med eleverna om hur de har det. Det finns en risk med att många elever är högpresterande. En risk att få en negativ självbild om du inte har till exempel samma koncentrationsförmåga som majoriteten. Jag upplever att skolan skulle kunna göra mer för att minska pressen på eleverna vad gäller prestationer i skolämnena.
Förälder / Vårdnadshavare
17 dec 2023

AF Farsta – kompetent musikutbildning och hög akademiska standard

AF Farsta är en utomordentlig skola med sin kombination av kompetent musikutbildning och hög akademiska standard inom grundskolans ämnen.

Skolan erbjuder skräddarsydd undervisning för att möta varje barns individuella behov. Detta innefattar särskilda stödinsatser för elever som behöver hjälp för att nå sina mål samt mer avancerade utmaningar för de elever som redan ligger i framkant av sina studier, för att ytterligare stimulera och utveckla deras kunskaper och färdigheter. Bland annat inom matematik. Sammantaget ger detta en lugn och studiemotiverad miljö med höga akademiska resultat.

Skolans miljö är lugn och disciplinerad. Den erfarna personalen tillför stabilitet och kontinuitet i undervisningen. Körsångens integrering i läroplanen är inte bara kulturellt berikande utan stöder även elevernas allmänna inlärning och hälsa. Vi har två barn i mellanstadiet som båda är mycket nöjda med sin skolgång på AF Farsta. Som föräldrar till barn i AF är vi både nöjda och stolta.
Förälder / Vårdnadshavare
17 dec 2023

Hög nivå på undervisning och körsång

En jättebra skola med hög nivå på både studier och körsång. Extra insatser för barnen, både de som behöver extra undervisning för att klara målen men även för dem som behöver extra utmaningar för att de ligger i framkant. Lugn och ro och ett bra fritids i litet format. Vi har två mellanstadiebarn i skolan och kan bara rekommendera den!
Föredetta elev
6 nov 2023

Bra skola men dålig ledning!

Generellt sett är skolan jättebra. Om man gillar att sjunga så kommer man absolut att passa in här. Hade otroligt bra 6 år på denna skola med massa roliga konserter och en körresa utomlands. Eleverna på AF-delen är studiemotiverade och alla är ganska lugna.
Tyvärr kan stämningen mellan AF-klasserna och de ”vanliga” klasserna bli lite konstig, men detta är nästan enbart på grund av ledning och rektor som tar konstiga beslut för att ”förbättra” stämningen. Till exempel skulle AF-eleverna uppträda varje månad för de ”vanliga” klasserna för att ”förbättra” stämningen. Som tur stoppades detta beslut när någon insåg hur dumt det var. Egentligen är det ända dåliga med den här skolan ledningen och rektorn. De lyssnar knappt på varken lärare eller elever och skickar inte ut viktig information som till exempel när koden in till skolan byts.
Dock är detta ganska lätt att överse eftersom de flesta av lärarna är väldigt kompetenta och uppmuntrande, och jag upplever att jag fått en väldigt god utbildning och grund till gymnasiet när jag jämför med andra skolor.
Dessutom tycker jag, dels vad jag själv har upplevt men även vad jag hört från andra elever, att stämningen på AF i Farsta har varit bättre än AF Norrmalm.
Så om du gillar att sjunga och bor i närheten borde du absolut söka till AF Farsta. Jag kan lova att du kommer ha jättekul och få en otrolig musikutbildning som få andra skolor kan erbjuda!
Förälder / Vårdnadshavare
17 jan 2023

Trygg utbildning på mycket hög nivå

Det här är i grunden en mycket bra skola. Rekommenderas varmt.Om ditt barn gillar musik i allmänhet och att sjunga i synnerhet så kommer han/hon att få 6 fina år här.

Ska man generalisera grovt så går det både på AF Farsta (2 klasser/åk) och AF Norrmalm (6 klasser/åk) samma slags studiemotiverade elever från studievana familjer. Det är den enskilt viktigaste anledningen till att AF-barn lyckas i skolan och att de ofta går ut med höga meritvärden. 
Barnen är generellt sett beskedliga och ja, det finns definitivt ett mått av disciplin i skolan. 

Profilen, musikundervisningen i körsång, gör säkert också sitt till att underlätta barnens generella inlärning och hälsa. Körsångens positiva hälsoeffekter är ju vetenskapligt dokumenterad.

Har fått gott intryck av ämneslärare respektive mentorer på AF Farsta och dess fritidspersonal.  Många är 50+ så de har passerat VAB-skedet av livet => ger kontinuitet i undervisning och ett lugn. Studierektorn (som startade upp AF Farsta) har jobbat 22 år på AF Norrmalm. Musiklärarna från de två skolorna samarbetar och undervisningen på AF Farsta håller minst samma nivå. Se deras kanal på YouTube och FB...

Tempot på AF är generellt sett högt och om ditt barn har utmaningar med inlärning, läsning eller koncentration så får du se upp och vara aktiv som förälder. Något annat du måste vara beredd på är att AF generellt är mycket PK.

AF Farsta är en del av Fasta Grundskola MEN musikeleverna åk 4-9 har en egen del/flygel av skolbyggnaden. Det gör att de i stort lever sitt eget liv. Åk 4-6 om totalt 6 klasser har till exempel en egen extra bred korridor mellan de 6 klassrummen. Korridoren fungerar även som fritids. Åk 7-9 har ungefär något liknande på andra sidan trapphuset. Det gör sammantaget att AF Farsta känns småskalig och intim. 

AF Farsta har i mitt tycke mycket fräschare lokaler och modernare (2016), finare musiksalar än 30-talsbyggnaden AF Norrmalm som är mer steril. Eller pampig om man så vill. 

AF Farsta har dessutom betydligt större hemklassrum (där barnen är den allra största delen av sin skoltid), närhet till simhall, fullstor idrottshall och fullstor IP. Aulan AF Farsta är mycket större än på AF Norrmalm och har även en kyrkorgel(!) som orgel-elever kan få öva på.

Så...
... välj AF Norrmalm om ni bor i innerstan eller om status är väldigt viktigt för dig som förälder.
... välj AF Farsta om den ligger geografiskt närmast ELLER om du vill ge ditt barn precis samma nivå på ämneskunskaper och musikutbildning som AF Norrmalm , men i en mindre elitistisk miljö.

Om SchoolParrot

  • SchoolParrot är en omdömesida för skolor. Vi är ett företag som vill verka för mer transparens inom skola. Vår plattform är öppen för alla användare.
    Läs mer om SchoolParrot och företaget
  • Omdömen publiceras i realtid utan moderering och vi vill uppmuntra våra användare att ge konstruktiv feedback och hålla en seriös ton. Ansvaret ligger på användaren.
    Läs vår policy för omdömen