Omdömen

4.3
Baserat på 79 omdömen och 634 svar
0
0
0
0
0
"Önskar jag kände till denna sida när jag själv skulle välja skola"
Lisa, förälder
"Äntligen kan man ta del av andra elevers åsikter helt transparent"
Fredrik, elev
Få tillgång till allt nedlåst innehåll - Endast tillgängligt på SchoolParrot
1 månad
29kr
Första månaden. Sedan 49kr / månad
1 år
199kr
Mest prisvärdFörsta året. Sedan 399kr / år

För skolor och skolpersonal

Arbetar du som rektor eller personal inom skola? Ta kontroll över din SchooParrot profil. Klicka här
Föredetta elev
30 jan 2024

Nat

Bra skola - många brister

Skriver inte detta omdöme för att uppmuntra eller avråda till att söka eller byta hit. Vill istället ge en nyanserad bild av min upplevelse för att kanske hjälpa någon navigera i sitt gymnasieval. För bakgrund gick jag på skolan för ett halvår sedan, vartefter jag sedan bytte till en annan. När jag började i ettan fick jag min första panikattack och började må väldigt dåligt. Mycket stress och ångest ledde till kontakt med psykiatrin. Så om mina åsikter har en negativ vinkel, beror det på min generellt sätt, negativa uppfattning. Däremot har jag försökt vara väldigt ärlig och rationell, och berättat mina faktiska åsikter. Men vidare bör man inte låta mina åsikter styra ens egna val.

Jag tycker att naturutbildningen höll en hög kvalitet, även om instruktioner från vissa lärare var otydliga.Samt vissa läxor som var obligatoriska kändes helt onödiga.

Vidare kände jag mig trygg på skolan, i bemärkelsen att det inte var polisbesök efter knark som på min gamla. Det var inte heller slagsmål. Däremot kände jag inte alls den gemenskap som skolan utgav sig för att ge. Att inte ha tillräckligt med "vintage"-kläder men inte tillräckligt med vad som i språkmun kallas "basic" som refererar till Katte, gjorde det svårt att fullt passa in. Majoriteten i klassen var vänliga, med några utstickare (25%), som faktiskt var riktigt otrevliga i attityden. Några av dem talade öppet illa och skrattade åt sina klasskamrater på grund av saker som utseende och röst eller helt utan anledning, för att de kände för det. Några pratade om hur mycket någon åt och om deras vikt. Det likställer jag med mobbning. Men de man kunde prata med gjorde att jag kunde äta lunch de flesta dagar i veckan iallafall.

Statusuppdelning fanns dock där på som i de flesta andra skolor (vad jag hört fanns på Katte/Polhem/Procce och upplevde i grundskolan). Men här blev många istället populära genom en annan vibe/utseende än nämnda skolor. De populära eleverna fick högre status och talrum och jag kände att det oftast baserades på faktorer som kläder, vänner, pengar... Kanske hade de en bättre social förmåga, men de imponerade aldrig på mig iallafall.

Upplevde att många inte var så öppensinnade som jag trodde de skulle vara. Uttryckte man andra åsikter än "standarden(dvs. mindre vänster)", blev man (jag & en vän) hänvisade till att börja på andra skolor och utsatta för personliga påhopp av några elever, som skrattade åt en. Istället för en öppen dialog där man fick prata till punkt kände man sig kvävd och kränkt.

Som många andra skriver upplevde jag det lite svårt att passa in om man inte var extremvänster. Det fanns dock några som uttryckte "moderatåsikter" som verkade passa in. Jag är själv lite liberal åt vänster och jag upplevde att jag stod lite utanför. Däremot tror jag inte på att man kan vara "extremfeminist" som någon skrivit, och alltså för mycket för kvinnors rättigheter. Är man för ett matriarkat (kvinnlig motsvarighet till patriarkat) som jag tolkar att personen menar är man i min mening, sexist. Men jag håller inte med om att skolan var för ett matriarkat.

Det gjordes reklam för allt möjligt hela tiden, så man blev hela tiden belamrad med information. Allt från kommunistpartiet utanför matsalen, till olika sociala medier. För den som älskar intryck är detta perfekt, men jag blev bara överväldigad och trött.

Inomhusmiljön var absolut trevlig, ljus och fin, även om man tröttnade på teglet och de plastiga stolarna ibland. Gården var fin även om jag halkade på is under min första termin och bröt armen.

Skolmaten var okej, brödet och soppan var oftast goda medan den vanliga skolmaten och salladsbaren hade lite "meh"-känsla ibland. Överskattades maten? Definitivt. Men bättre än min gamla skola var det absolut, där maten ibland var undermålig, och jag är långt ifrån kräsen. Oftast långa köer i matsalen och svårt att hitta bord ibland gjorde att man fick sätta sig i källaren och äta.

Det fanns en bra tydlighet genom systemet skolan använde: Vklass (hörde att de ska byta men vet ej). Där fick man information från lärarna och om de var sjuka. Dock lite sent några gånger så man redan stod på busshållsplatsen påväg till skolan. Men överlag bra.

Uppdelningen av prov var också rätt hyffsad, även om det blev riktigt, riktigt stressigt i perioder. Men det är lite så överallt på natur tror jag.

Absolut mycket aktiviteter: SuperBowl, klubbar, elevråd, spyxet och massa annat. Något jag tyvärr aldrig orkade engagera mig i på grund av min mentala hälsa. Kan därför inte yttra mig om hur det sköttes.

Det ständiga tjatandet om den egna överlägsenheten som många elever uttryckte, kändes extremt omogen. Snart vuxna borde ha kommit längre, tycker jag. Men andra skolor hade lite samma anda, så det finns på andra ställen.

Utan att vara religionsvetare, men med Google till hands, skulle det faktiskt inte vara helt fel att kalla skolan en sekt. Jag lyckas "checka" av flera kriterier: "Frivillig organisation" där man tjänar sitt medlemskap: Ja (fritt sök med hög intagning). "Gruppen är exkluderande": check (ifrågasätter man ideologin blir man utesluten, läs ovan). "Medlemmarna utgör en andlig elit: check ("vi är bäst"). "Gruppen är i konflikt med samhället": Ja (alla andra skolor och "vi är så speciella och annorlunda"). "Alla är präster" med förakt mot de som är utanför (Katte/Polhem). "Absolut lydnad" där individen har lite att säga om gruppen: Ja! (ingen kritik). Källa för kriterierna: So-rummet. Men sektmiljön finns säkert på Polhem, Katte och Malmö Latin, som är rätt lik Spyken.

Summan av kardemumman: välj inget gymnasium alls. Nej, skämt åsido, där jag vantrivs kanske någon annan stormtrivs! Välj det som känns rätt, och blir det inte rätt kan du oftast byta så länge det är i början på en termin och du inte vill komma in på högt eftertraktade skolor eller gå om ett år om det känns helt, helt fel.
Föredetta elev
21 jan 2024

Samhäll

Välj inte denna skolan!

Begick ett stort misstag när jag började där. Skolan är en levande demonstration för vänsterpartiet och kommunistidéer. Om du inte är på ett visst sätt, dvs att du har secondhand-kläder, homosexuell, hbtq, vänsterpartist, miljöpartist osv kommer du ha en väldigt tuff period här. Det är som en skola för personer som inte är normala och inte hade passat in i andra vanliga skolor. Om du inte uppfyller de kriterierna jag nämnde innan kommer du med stor sannolikhet att känna dig utanför, sedd ner på, och massa andra saker. Så om du inte är extremfeminist, hbtq-person, extremvänster eller något sådant borde du inte välja denna skolan.
Elev
21 sep 2023

Samhällsvetenskap

älskar!

Otroligt bra skola!! Eleverna är sjukt trevliga, alla kan vara sig själv och kan klä sig hur de vill. Personalen är engagerade och man märker deras passion för att lära ut. Dagarna kan dock vara lite väl långa och man har få raster. Skolmaten ganska god, rekommenderar brödet STARKT.
Elev
12 sep 2023

Natu

Spykistttt

Bästa gymnasie skolan i Lund. Elever är supertrevliga, lärare likaså. Maten är fantastisk. Miljön och designen av skolan är magisk. Dock orkar jag inte gå upp för trappor och jag vill ha längre raster. Men annars är allt super!
Elev
12 maj 2023

Naturvetenskap

Jättebra skola!

Jag var väldigt osäker på vad jag ville gå när jag sökte gymnasium men hade hört mycket bra om Spyken - och det stämmer! Oftast god mat och alltid bröd men framförallt är alla väldigt öppna och snälla. Ingen ser ner på dig oavsett vem du är. Fantastiskt mycket engagemang med klubbar, Spyxet, Superbowl, musikaler osv...
Elev
26 apr 2023

humanistiska programmet

Spyken underbar skola

Underbar skola bästa valet i mitt liv att söka till Spyken :)

Lärarna och inlärning 6/5
Folket människorna och gemenskapen 6/5
Elev
27 okt 2022

Humanist

Bästa skolan

Supernajs! Jättefint och mysig innegård, skolmaten är skitbra fattar inte varför folk klagar över den (finns massa olika saker att välja mellan, soppa och bröd varje dag, och såklart kingen mourad) de flesta lärarna är bra och alla är så sjöna och man känner verkligen av ingen slags grupperingar eller så
Elev
12 okt 2022

Estet media

Spyken

Super bra skola, otroliga lärare som får en engagerad. Fin gemenskap bland eleverna och bra stämning. Hjälp är lätt att få vad det än handlar om. Man kan vara vem man vill och se ut som helst utan att bli dömd.
Elev
6 okt 2022

bra :)

Älskar atmosfären!! Dock har det blivit lite katte över det hela nu när 06 kommit men tar ändå studenten i vår så det gör inget. Även bra mat och jävligt bra lärare, har haft tur med lärare.
Elev
30 sep 2022

Samhällslinjen

fantastisk skola!

mysig skola med oerhört bra lärare som är engagerade och erfarna. mycket redskap att utvecklas med själv och stöd när du behöver och massa resurser för att gå med i eller starta klubbar och event. finns någonting för alla på skolan inom allt från politik, konst, debatt, skrivande till poddradio, film, teater, konserter osv. underbar skola!

superbra mat med nybakt bröd och massa alternativa rätter dessutom!
Elev
11 sep 2022

Samhällslinjen

Spyken i mitt <3

Fantastisk stämning på skolan, många olika sorters människor som samexisterar och kan vara sig själva. Även väldigt fina lokaler, och ett brett utbud av utbildningar och kurser. Vissa lärare är lite flummiga dock, och maten är sämre efter covid, men det är fortfarande en av de bästa skolorna i Lund.
Föredetta elev
5 sep 2022

humanistiska programmet

Bra skola

Jättebra skola, med asbra elever och lärare:) upplevelse för livet
Elev
17 aug 2022

Toppen skola!

Bästa skolan man kan tänka sig! Lärarna är så omhändertagande och ger en undervisning så att alla ska kunna hänga med. Eleverna är så respektfulla för varandra och öppna till oliktänkande människor.
Elev
22 apr 2022

Naturvetenskap

Otrevliga elever

Mycket engagerade lärare och intresseväckande lektioner. Skolan har en kreativ och estetisk känsla vilket gör den mycket trevlig. Det som drar ner betyget är eleverna på skolan som ofta har mycket höga självbilder, nästan snobbiga och är generellt ganska otrevliga. Eleverna ger inte bra bemötande.
Elev
9 apr 2022

Naturvetenskap

Gå här

Riktigt bra!!! Älskar verkligen spykens stämning
Elev
23 mar 2022

Bild och form

rekommenderar

bra skola, alla är trevliga, bra undervisning, förvånansvärd god skolmat
Elev
10 jan 2022

Natur

Bästa skolan

Riktigt bra skola. Rekommenderar starkt
Elev
3 jan 2022

Samhällslinjen

spyken

Fantastisk skola med helt underbar stämning, erfarna och kompetenta lärare. Goda värderingar och mycket roligt som händer kring skolan med klubbar, FN-rollspel, konserter med mera!
Elev
20 dec 2021

Musik spets

skräpigt ansvarstagande

Skolan och dess personal tar inte sexuella övergrepp på allvar och låter elever må extremt dåligt utan att överhuvudtaget göra någonting!
Elev
12 dec 2021

Bild och form

väldigt bra

den är väldigt bra! alla är trevliga och öppna. man behöver inte oroa sig för någon slags bigotry. lärarna är också bra. de överdriver lite grann med maten. den är helt vanlig skolmat och den ända skillnaden är att det alltid finns vegetariskt alternativ, soppa och bröd.
Elev
7 nov 2021

Samhällslinjen

Jättebra

Fantastisk skola, bästa beslutet i mitt liv!
Elev
11 sep 2021

Spyken <3

Bästa spyken, dock några småsaker att jobba på❤️👌🏼
Elev
9 sep 2021

Musik spets

+för allt annat än viss personal

Jag tycker att spyken är en bra skola. Jag upplever att vissa lärare är extremt bra och andra är kanska meh. Jag upplever att de flesta lärare har förståelse för mental ohälsa och är bra på att anpassa sig, med vissa undantag. En del lärare har svårt att ta kritik medans andra gärna vill ha kritik.

Spykens skolmat är ganska bra, vissa dagar är den sämre resp. bättre, matsalens personal är härliga och uppskattas av många elever.

Spyken har många klubbar och föreningar man kan gå med i!

Generellt sett så är spyken en bra skola med många olika typer av människor, jag är iaf en stolt spykist och tror inte att något annat gymnasie hade varit bättre för mig.
Elev
7 sep 2021

Natur

Underbar skola, Spyken

Absolut underbar! Lärarna tar hänsyn till elevernas tankar och åsikter och anstränger sig verkligen för att det inte ska bli för stressigt med prov (vilket det annars kan bli när man som jag läser naturvetenskap). Alla elever jag pratat med är supertrevliga och har öppet sinne för det mesta. Det är bara att komma som man är!!!!
Elev
7 sep 2021

Naturvetenskap

Inget särskilt, varken bra eller dålig

En rätt så bra skola med bra lärare och bra mat men de allra flesta där är inte så roliga utan de flesta är lite konstiga på ett eller annat sätt. Alla går och prata med och är sociala men hittills har jag inte hittat någon som jag kan hänga me utanför skolan. Men letar man bara efter en säker skola att skaffa lite vänner och plugga på så e de ett säkert val. Tjejerna på katte och polhem är snyggare dock
Elev
4 sep 2021

Bra skolan om man passar in

Skolan är utifrån undervisning rätt bra ändå. Du lär dig mycket förrutom vissa enstaka ämnen som inte lärarna är så engagerade i. Jag har haft en lärare som är den bästa jag haft under hela min skolgång medan andra är lite mjää.

Den beryktade skolmaten är väl helt okej. Det är lyxigt med många val å så men själva naten är väl som på alla andra skolor. Man får dock som sagt ofta två alternativ eller mer plus soppa/vegetarisk. Även bröd som ibland har pålägg finns alltid! Jag vill även inflika att skolan overall är rätt tråkig och jag har inte fått den känslan av gymnasiet som jag vill få ut. Men det finns absolut massor olika klubbar å spyxet oxå.

Spyken ska vara en inkluderande skola och visst man får vänner, men för att verkligen hitta någon du klickar med måste du vara på ett speciellt sätt och då menar jag alt stil, second hand, hbtq, extremvänster å extremfeminist. Om du inte är något av detta och är vad de kallar "basic" är chanserna att du ej känner dig hemma och inte hittar vänner för livet.
Elev
15 aug 2021

Besviken

Applåder till naturlärarna!!!
Estetlärarna är ju något som kan diskuteras… dem är inte så bra på att erkänna deras misstag. Favoriseringen är bl.a. anledningen till att man kan känna att man har fått mindre hjälp eller mer hjälp. Så är man en elev som tycker att estetlärarna är rättvisa mot alla och blundar för hur andra blir behandlade, så finns man nog på deras ”Favoriserings-lista”.

Har aldrig varit med om att alla tycker att estetlärarna är på topp. Man kan inte älska alla lärare, men om en stor grupp har känt så kring estetlärarna, så är detta ett ämne som rektorn borde ta tag i. Vilket hon inte gör. Även elever som har gått ut tycker att estetlärarna är orättvisa. Man får oftast höra från dem att det bara är esteteleverna som klagar för mycket. Elever klagar väl om hopp på förändring? Under min tid på Spyken har jag även hört en av estetlärarna prata dåligt om elever som står upp mot orättvisorna. Kan tyvärr säga att min respekt för dem sjönk enormt… jag är bara väldigt besviken och frustrerad över hur dåligt visa estetelever blir behandlade… man önskar att man hade kunnat göra något för att få dem att känna sig mer accepterade. Nog ligger detta problemet i rektorn och estetlärarnas händer.
Elev
4 jun 2021

Natur

Fantastisk skola

Härlig skola med helt fantastisk hjälp, människor och stämning.
Elev
2 jun 2021

Omotiverade lärare

Spyken är en bra skola, med en härlig miljö. Men lärarna är inte direkt diskreta med att favoritisera elever. Har även känt att vissa lärare bryr sig mer om att vara på en ”vän nivå” med de mest ”populära” i klassen, istället för att hjälpa de som känner att det är jobbigt att passa in, och ens ta sig till skolan. Detta leder till väldigt jobbiga situationer som går ut över arbetet.

Sen är lärarna inte så engagerade häller. Klart att det finns de som är det, men de lärare jag har haft har inte direkt varit det. Det finns vissa som jag varit på sedan ettan om att jag behöver med stöd i just det ämnet, men har inte fått det. Har bett om möten med lärare flera gånger om, och blivit förnekad varje gång utan någon större anledning. Tycker verkligen de kunde varit mer motiverade och hjälpsamma, och haft mer förståelse för elever som har det tufft. Ofta när man ber om hjälp, får man bara höra ”informationen finns i vklass.” Och även om det är så, är det väll inte så svårt att gå igenom den igen med en elev som frågar? Ibland är det lättare att höra informationen istället. Det viktiga måste ju ändå vara att man kan göra sina arbetsuppgifter.

Men när det kommer till miljö, skolmat och sånt, är Spyken faktiskt väldigt bra. Det är mest lärarna som har varit ett problem för mig.
Elev
13 maj 2021

Samhällslinjen

Spyken

Spyken är en mycket speciell skola! Den är känd för att vara väldigt öppen och enligt alla så ”får man vara exakt hur man vill”, men jag håller inte med. Eller jo man får se ut hur man vill bara man ser ut som normen på spyken säger, har man inte over-sized kläder och handlar allt på secondhand så blir man stirrad på och då får man plötsligt inte se ut hur man vill. Samma med åsikterna, man får tycka exakt vad man vill bara man är vänster och extremfeminist.

Lärarna är generellt men det finns några undantag som tyvärr gör att betygen för lärarna sjunker rejält. De sätter också extremt höga mål på sina elever, vilket gör så att man får en extremt stor press(bara för man tror att det är lunds bästa skola). Lärarna är också orimligt stränga(vi är endå någonstans bara ungdomar) fast samtidigt så leder det till en delvis personlig utveckling. Deras stränga identitet gör också så att det är ganska fint(speciellt på utsidan) men det är också ganska fint på insidan. Förövrigt så är mattanterna de bästa ”lärarna” på skolan, tyvärr smakar inte skolmaten så jätte bra, oftast.

Det största problemet med skolan är att jag nästan vågar kalla det en stor sekt. Alla ska se likadana ut, man ska prata på ett visst sätt och tycka på ett visst sätt. De kallar även varandra för ”spykister”, det finns många tydliga drag att det är en sekt.

Såklart finns det bra sidor med skolan också, men jag passar inte riktigt in. Men är du vänster(iallafall inte häger) och gillar vintage så gillar du nog spyken.
Visar 30 av totalt 79 omdömen

Om SchoolParrot

  • SchoolParrot är en omdömesida för skolor. Vi är ett företag som vill verka för mer transparens inom skola. Vår plattform är öppen för alla användare.
    Läs mer om SchoolParrot och företaget
  • Omdömen publiceras i realtid utan moderering och vi vill uppmuntra våra användare att ge konstruktiv feedback och hålla en seriös ton. Ansvaret ligger på användaren.
    Läs vår policy för omdömen