Om

Karlshamn Fria Läroverk

Karlshamn Fria Läroverk är gymnasieskolan där du kan bli den bästa versionen av dig själv. Våra ledord när det kommer till studier är lärarledd undervisning i en trygg inlärningsmiljö utifrån det som enligt forskning leder till bäst kunskapsutveckling. Vi erbjuder både studie- och yrkesförberedande program. Oavsett vilket program du är intresserad av ser vi kunskapsutveckling som ett gemensamt uppdrag där alla bidrar utifrån sina individuella förutsättningar. Med din egen kunskapsnivå som utgångspunkt sätter vi tillsammans mål för hur din kunskap ska utvecklas under de tre gymnasieåren.

På Karlshamn Fria Läroverk har vi ett sätt att arbeta som bygger på tydlig kommunikation och ömsesidiga förväntningar. Du skall kunna veta hur du ska gå till väga för att åstadkomma god kunskapsutveckling. Därför leds undervisningen av våra skickliga lärare. Det skapar lugn och ro i klassrummen och utrymme att fokusera på det viktiga skolarbetet. Det viktigaste för oss är att varje elev lyckas med sina gymnasiestudier. Det är många faktorer som spelar in för att det ska bli så. En av dessa är kontinuerlig uppföljning och utvärdering. Detta är vi väldigt noga med, eftersom det ger en tydlig bild av varje enskild elevs utveckling.

Vi erbjuder följande program:
- Samhällsvetenskap
- Ekonomi
- Naturvetenskap
- Frisör
- El- och energi
- Barn och fritid

Vi erbjuder följande träningsalternativ:

Träningstillval
För dig som vill kombinera studier med träning på din egen nivå. Du tränar två pass i veckan med idrottskurser som individuellt val (200p). Följande träningstillval finns att välja mellan:
Fys och hälsa | Ishockey

Omdömen

2.6
Baserat på 9 omdömen och 75 svar
0
0
0
0
0
Elev
28 mar 2024

Studerande elev mellan läsåren 22/23 - 24/25

Skolans vision är i grunden bra. Att kunna få ut så mycket man kan av eleverna genom att kombinera studier och träning. Jag kan hålla med om att det är en bra tanke, men tyvärr drar andra aspekter ner mitt omdöme.

Kvaliteten på lärarna är mycket varierad. Vissa är mycket exemplariska, pedagogiska och kan verkligen få en intresserad för vad som sker på lektionerna. Andra kan inte undervisa på lika bra sätt, och av den anledningen tappar man själv engagemanget. Var sjuk under en längre period en gång, och skrev då ett mail till en lärare angående min utbildning. Tog en månad innan jag fick respons. Finns heller inte någon särskild tillgång till speciallärare för elever med behov. Hade även behövts lite mer betygssnack i vissa kurser då man i vissa fall inte har någon som helst aning om hur man ligger. Blir ännu svårare då vissa lärare inte fyller i SchoolSoft.

Då skolan inte har en egen matsal erbjuds istället matkort som eleverna kan använda på ett antal restauranger i stan. Förutom Pastaco är det däremot i princip bara snabbmat. Jag kan förstå att det är billigare, men i längden blir det tröttsamt. Sen har alla restauranger inte tillgång till specialkost, vilket lämnar elever som har dessa behov med få alternativ.

Schemana för min del blev ett riktigt frågetecken i tvåan. Nu kan ju inte alla klasser ha bra scheman såklart, men jag förstår inte hur det kan bli så att jag ena dagen har bara en lektion, och en annan läser lika länge som en heltidsanställd jobbar på ett vanligt arbete. Å andra sidan, bra tanke med längre lektioner, istället för att läsa samma kurs flera gånger i veckan. Ger en gott om tid med läraren ifall man behöver fråga något eller liknande.

Lokalerna tycker jag för det mesta är i bra skick. Klassrummens miljö är trevliga och skapar en bra stämning. Finns ett däremot där det varit problem med luftkonditioneringen eller något liknande ett tag. Är betydligt svalare där jämfört med andra klassrum.

Tycker även att det kunde varit lite mer aktivitetsdagar för eleverna. Såvitt jag vet finns detta bara för frisörprogrammet, men jag kan ha fel. Hade behövts något omkring 2 gånger per termin utöver inspark, UF-Mässa och liknande för att bryta mönstret någon gång under terminerna.
Overifierat omdöme Omdömet är inte verifierat av skolan.
Annat
8 jan 2024

Undvik

Skolan är inte alls som den marknadsförs. Ambitionsnivån är mycket låg, det mesta är rörigt. Dåliga scheman med många stora hål. Man märker inte av skolans idrottsprofil alls. Skolan har i många år haft ett rykte att ge snälla betyg, särskilt att man kan få E utan att ha gjort något över huvud taget. Detta präglar hela skolan, det blir en atmosfär av lättja och lathet som lätt smittar av sig även på elever som börjar skolan med högre ambitionsnivåer. Dessutom har det gjort att skolan under många år just attraherat elever med olika typer av svårigheter på grund av skolans rykte att "få igenom alla". Tyvärr har skolan dock inga resurser alls att ta hand om elever med extra utmaningar, men man löser detta genom att helt enkelt godkänna i princip vad som helst.

Kvalitén på lärarna varierar kraftigt. Några lärare är duktiga och försöker verkligen få elever att lära sig saker för livet. Andra lärare tar inte sin lärarroll seriöst då de struntar i att lära ut det som eleverna ska bli undervisade i utan väljer fritt själva vad de vill fokusera på.

Eftersom det är en privatskola under koncernen WATMA är det tyvärr en vinstmaskin som utnyttjas cyniskt. Det sparas in på allt, det finns mycket knappa resurser och många elever får gymnasieexamen som utan tvekan inte skulle haft det. Elever med extra behov kommer få mindre hjälp på denna skolan än om de gick på ett större gymnasium. Skolan tar dessutom in väldigt många utan behörighet från grundskolan ofta utan att direkt erbjuda dem extra stöd vilket gör att den reguljära undervisningen läggs på för låg nivå. Detta berövar de behöriga eleverna från den typ av undervisning de har rätt på.
Overifierat omdöme Omdömet är inte verifierat av skolan.
Föredetta elev
8 sep 2023

Ok skola?

Hyfsat okej gymnasieskola, matkort som får dig välja olika restauranger men begränsade antal. Lektionerna är inte direkt något att bli energifylld för du blir direkt tvärtom, uttråkad. Samma metod används som, aka stå i samma plats med en projektor framför dig i en halvtimme och får några frågor från de och inget mer. 15% av alla lektioner så kommer du få en roligt arbetsuppgift beroende på lärare. Av en viss lärare kommer du få en utskällning pga du hade din huve nere några sekunder.
Klassresa? Du åker till Skåne aka Danmark om du har tur (otur). Och att du får arbetsuppgifter samtidigt när du e på klassresan.
Skriker efter feedback och säger att dem tar de på ytterst allvarlighet, rena motsatsen vad dem gör med feedbacken. Feedback har dem fått tillräckligt många gånger i flera år på hur deras lektioner kan ändras men absolut inget har gjorts av det.
En skola för att gå ba om du vill inte ha något speciellt i dina 3 år och ah din gymnasieexamen och dina betyg.

Mvh
Er förälskade förre detta elev
Overifierat omdöme Omdömet är inte verifierat av skolan.
Elev
10 mar 2022

samhälleprogram

om skolan

Det är jätte bra med alla läror, och de snälla.

Svar från Karlshamn Fria Läroverk

Tack för din recension, kul att du är nöjd med skolan.
Verifierat omdöme Omdömet är verifierat av skolan och SchoolParrot.
Elev
10 mar 2022

välj en annan linje eller en annan skola

Själva skolan är okej. MEN el och energi programmet är skit. Dåligt med utrustning, uråldriga kurser som man inte har någon användning av och dåligt upplagda lektioner och dåliga terminsplaneringar.

Svar från Karlshamn Fria Läroverk

Hej! Det gör oss ledsna att vi inte levt upp till dina förväntningar och vi vill säga stort tack för att du tagit dig tid att skriva ner varför så att vi kan bli bättre. Vi tar er elevers återkoppling på stort allvar.
Verifierat omdöme Omdömet är verifierat av skolan och SchoolParrot.
Elev
13 jan 2022

Måste ha tålamod

Bra skola med bra lärare, men gör lektionerna tråkigt med att lära oss på samma sätt, genomgång i ca en halv timme sedan jobba antingen enskilt eller i grupp.
Föredetta elev
11 jan 2022

Fria Läroverken som skola

Fria Läroverken beskriver sig själva som en "fristående skola med bättre möjligheter än de kommunala." Men som elev på denna skola har mitt intryck varit allt annat än vad som var lovat. Lärarna i allmänhet saknar motivation och glädje under lektionerna vilket leder till att lektionerna blir långdragiga och tråkiga där lite arbete utförs. En lärare som vi kallar G, då namn inte bör sägas öppet, har exemplariskt dålig kvalité. Läraren i fråga är tradig, jobbig, seg, ointresserad samt visar inga behörigheter på att undervisa kurser på gymnasienivå.

Förutom den dåliga undervisningen så saknas matsal på skolan, istället får eleverna tillgång till ett mat-kort vilket kan användas för att få en gratis lunch på utvalda ställen i stan, något jag som elev tröttnade på halvvägs genom tvåan. Det fåtal restauranger där lunch erbjuds saknar, eller har få alternativ för specialkost såsom glutenintolerans, veganism och laktosintolerans. För elever som är i dagligt behov av specialkost krävs eget initiativ för att få i sig tillräckligt med näring för att inte somna på de förödmjukande lektionerna.

Fria Läroverken som företag saknar moral då de använder sig av flera "fula kort" för att få ett så bra snittbetyg som möjligt. Några av dessa metoder som används är bland annat, förfalskning av betyg, utskrivning av de elever som inte uppnår betygskraven för E i de flesta ämnena samt saknar djupgående undervisning i de ämnena skolan erbjuder. Detta sker i syfte att få högre bidrag av staten då de är baserade på genomsnittsbetyg med mera.

Att skolan är allt annat än utlovat är ett faktum. Skolan känns allmänt dålig och jag ångrar mitt val. Skolan målar upp en bild av en utomstående skola med bäst lärare, salar, mat och möjligheter i Karlshamn, men löftena är tomma utan substans. Som elev känner jag mig lurad, jag känner även att skolan inte bryr sig om eleverna utan dess ända syfte är att tjäna pengar. Huruvida detta är sant för andra av Fri Läroverkens skolor är inget jag kan svara på, men deras institution är allt annat än det paradis de säger den är.

Svar från Karlshamn Fria Läroverk

Hej! Tråkigt att höra att du inte är nöjd med din skolupplevelse.

Vi utvärderar ständigt vårt koncept med matkorten och har nära dialog med såväl våra elever som de utvalda restaurangerna. Därför är vi tacksamma för din feedback gällande detta. Med vårt koncept kring ambitiösa studier, träning och hälsa är ett varierat utbud av specialkost otroligt viktigt.

Vi känner inte igen oss i din övriga beskrivning av verksamheten. Vi lägger mycket tid och energi på vårt kvalitetsarbete och är stolta över skolans kvalitet. Vår kvalitet granskas kontinuerligt både internt av koncernen och externt av Skolinspektionen. Om du har någon som helst grund för någon av de mycket allvarliga anklagelser du kommer med så ska du gå vidare och anmäla detta till Skolinspektionen direkt.
Overifierat omdöme Omdömet är inte verifierat av skolan.
Elev
11 jan 2022

El och Energi: Dator och Kommunikationsteknik

Den sämsta gymnasieskolan i Blekinge

Karlshamn Fria Läroverken är antagligen den sämsta skolan i Blekinge, om inte den sämsta skolan i hela Sverige. På denna skolan anser man att alla elever ska gå ut med examen och för att åstadkomma detta använder de sig av förfalskade betyg och andra statistik förändrare.
Jag vet själv två elever som har blivit utskrivna utan deras vilja p.ga att deras betyg var för låga även efter de falska betygen.
Allt detta gör de för att hålla imagen och statusen av en bra skola, medans mer än hälften av lärarna inte har någon lärarutbildning.
Jag själv som har gått El och Energi blev lovad att vi skulle lära oss om hur datorer fungerar och få bygga våra egna datorer samt program. Jag har efter ca 3 år fortfarande inte sett en glimt av insidan av en dator på lektionstid. Det mesta vi gör på skoltid har med de programgemensamma kurserna och när vi väl har de programspecifika kurserna så lär vi oss egentligen ingenting.
Ingen jag känner har dåliga betyg i El kurserna, även fast de inte ens vet vad kurserna går ut på.

Det enda denna skolan bryr sig om är image och status, de försöker hjärntvätta eleverna på ett så sätt att de tror de har en framtid.

Jag hoppas ärligt talat att skolan blir nedstängd och att ingen mer går med i Fria Läroverken. Detta är en av de värsta lurendrejerierna jag någonsin har sett.

Jag hoppas att detta skrämmer iväg alla blivande gymnasieelever och att det håller alla iväg från Fria Läroverken.

Svar från Karlshamn Fria Läroverk

Hej! Tråkigt att höra att du inte är nöjd med din skolupplevelse.

På El- och energiprogrammet är 600 av totalt 2500 poäng vigda åt det som kallas för gymnasiegemensamma ämnen. Det är inget skolan kan påverka utan gäller på alla El- och energiprogrammet. 1900 poäng läggs på programspecifika kurser och individuella val så det är per definition det mesta av skoltiden. Mycket av undervisningen i de programspecifika kurserna sker i skolans teknikverkstad.

Vår inriktning på programmet, Dator- och kommunikationsteknik, handlar mer om mjukvara än hårdvara och har yrkesutgångar som:
• Programmerare (inom exempelvis spel)
• Nätverkstekniker
• Teknisk säljare
• Webbutvecklare
• Systemtekniker
• IT-tekniker

Vi känner inte igen oss i din övriga beskrivning av verksamheten. Vi lägger mycket tid och energi på vårt kvalitetsarbete och är stolta över skolans kvalitet. Vår kvalitet granskas kontinuerligt både internt av koncernen och externt av Skolinspektionen. Om du har någon som helst grund för någon av de mycket allvarliga anklagelser du kommer med så ska du gå vidare och anmäla detta till Skolinspektionen direkt.
Overifierat omdöme Omdömet är inte verifierat av skolan.
Elev
28 nov 2020

Ett fantastiskt skola

Den är bra. Det finns bra lärare man kan arbeta i lugn och rå

Svar från Karlshamn Fria Läroverk

Kul att höra att du är nöjd med skolan!

Net Promotor Score (NPS)

NPS (Net Promoter Score) är en mätning av kundnöjdhet och lojalitet gentemot skolan, baserad på en enkel fråga om rekommendation.
1
Aktuellt NPS värde
Värdet beräknas var 24:e timme och tar endast med publicerade omdömen i beräkningen
-67
1
Ambassadörer
11.1%
1
Passiva
11.1%
7
Kritiker
77.8%

Poängtrend

Genomsnittlig SchoolParrot poäng på årsbasis
2
Poäng per år
Datan baseras på aktiva omdömen aktuellt år. Vid ett värde på 0 saknas data för året.

Undersökning

Svarsfördelning på varje område
3
Utbildning / Lärande
Besvarad av 9 användare
11.1%
Utmärkt
11.1%
Bra
22.2%
Medel
22.2%
Undermålig
33.3%
Dålig
4
Personal & Lärare
Besvarad av 9 användare
33.3%
Utmärkt
0.0%
Bra
22.2%
Medel
33.3%
Undermålig
11.1%
Dålig
5
Säkerhet & trygghet
Besvarad av 9 användare
22.2%
Utmärkt
22.2%
Bra
22.2%
Medel
22.2%
Undermålig
11.1%
Dålig
6
Inomhusmiljö
Besvarad av 9 användare
11.1%
Utmärkt
0.0%
Bra
44.4%
Medel
11.1%
Undermålig
33.3%
Dålig
7
Utomhusmiljö
Besvarad av 9 användare
11.1%
Utmärkt
0.0%
Bra
11.1%
Medel
22.2%
Undermålig
55.6%
Dålig
8
Skolmaten
Besvarad av 9 användare
11.1%
Utmärkt
44.4%
Bra
22.2%
Medel
11.1%
Undermålig
11.1%
Dålig
9
Skolinformation
Besvarad av 3 användare
0.0%
Utmärkt
33.3%
Bra
33.3%
Medel
33.3%
Undermålig
0.0%
Dålig
10
Aktiviteter
Besvarad av 9 användare
11.1%
Utmärkt
0.0%
Bra
33.3%
Medel
11.1%
Undermålig
44.4%
Dålig

Verifierad

Organisationen har verifierat innehållet och arbetar aktivt med SchoolParrot.

Fakta om skolan

  • Antal elever
    130
  • Antal lärare
    17
  • Antal behöriga lärare
    -
  • Elever per lärare
    7.6
Kungsgatan 61, 37438, Karlshamn
073-241 77 96
Christina Persson

Om SchoolParrot

  • SchoolParrot är en omdömesida för skolor. Vi är ett företag som vill verka för mer transparens inom skola. Vår plattform är öppen för alla användare.
    Läs mer om SchoolParrot och företaget
  • Omdömen publiceras i realtid utan moderering och vi vill uppmuntra våra användare att ge konstruktiv feedback och hålla en seriös ton. Ansvaret ligger på användaren.
    Läs vår policy för omdömen

Ansök till skolan

Följ länken nedan för att starta en intresseanmälan och ansöka till skolan.
Intresseanmälan