Omdömen

3.5
Baserat på 66 omdömen och 510 svar
0
0
0
0
0
"Önskar jag kände till denna sida när jag själv skulle välja skola"
Lisa, förälder
"Äntligen kan man ta del av andra elevers åsikter helt transparent"
Fredrik, elev
Få tillgång till allt nedlåst innehåll - Endast tillgängligt på SchoolParrot
1 månad
29kr
Första månaden. Sedan 49kr / månad
1 år
199kr
Mest prisvärdFörsta året. Sedan 399kr / år

För skolor och skolpersonal

Arbetar du som rektor eller personal inom skola? Ta kontroll över din SchooParrot profil. Klicka här
Föredetta elev
5 jan 2024

Nat

Recession östra real

Naturen är jätte dålig, rekommenderar inte.
Elev
23 nov 2023

Bra skola om du håller måttet

Toppenskola. Stenhård konkurrens, så du måste vara beredd på att jobba stenhårt för att nå de högre betygen. Om du har fått glädjebetyg i grundskolan kan det tyvärr bli tufft.
Elev
27 jun 2023

Superbra!

Superbra! Jättenöjd med skolan snälla kompisar och duktiga lärare. Rättvisa betyg och en generellt rolig skola med en bra studiero.
Elev
10 jun 2023

Skola som accepterar mobbning

När jag började i ettan var jag jättetaggad på att äntligen få börja gymnasiet och lära känna massa nya kompisar. Det här visade sig dock vara alldeles för höga förväntningar. Redan första dagen kände jag att det var konstig stämning och många grupperingar i klassen. Jag har aldrig mått så dåligt som när jag gick på Östra Real och jag slutade ettan med diagnosen depression. Skolan har absolut ingen koll eller vetskap om hur man stoppar mobbning i en klass och jag är väldigt besviken. Det spreds rykten om mig, jag blev uthängd, utfryst, dragen i håret och utelämnad från klassaktiviteter. Om du tycker om att känna en gemenskap på gymnasiet ska du inte välja Östra Real.
Elev
11 dec 2022

Sam

Går ettan första terminen och ångrar mitt val extremt mycket

Östra har alldeles för bra betyg. Visst, lärarna är för det mesta fantastiska och det märks att skolan har en del resurser för aktiviteter osv men miljön är helt hemsk. Det är väldigt synd att det är så eftersom att skolan inom allt annat är väldigt bra, det vill säga undervisning skolmat etc.

Jag började ettan för ett par månader sedan och ångrar mitt val stort. Innan jag började visste jag att det skulle vara rätt så snobbigt men jag tänkte att det åtminstone skulle finnas några sköna människor och att det skulle gå att umgås med folk ändå, jag hade fel. Statushättsen är enorm och folk kan inte ens snacka med varandra utan att dömma dom för minsta lilla. Jag hade givit skolan en stjärna om det inte var för lärarna, det märks att de försöker få en bättre stämning men det går verkligen inte pga eleverna.

Gå inte här om du inte är snobb själv eller känner folk på skolan sedan innan. Det är ingen plats att skaffa vänner på. Det är så illa som folk säger, alla rykten stämmer.
Föredetta elev
4 dec 2022

Sam

Fantastisk skola

Toppenbra skola där man verkligen märker på lärarna att de vill att eleverna ska utvecklas. Stämningen och sammanhållning är enastående, samt så har man roligt när man lär sig.
Elev
29 nov 2022

Ekonomi Juridik

Bästa skolan i stan!

jag går första året på östra real, ekonomi juridik. Lärarna är dunder, vissa skumma men de flesta är helt ok. maten är ätbar. Inte lika hierarkiskt som man kan tro, det är mest på sam linjerna. skulle inte rekommendera om du inte känner någon sedan innan på östra. Elevkåren är inte lika aktiva som förväntat (ingen poängjakt/nollning för ettorna). bra studiemiljö, najs lokaler. bra schema. inte jätte mycket anpassningar för elever med diagnoser.
Annat
24 nov 2022

Inte en bra skola

Jag har hört att många fryser ut varandra och bara bryr sig om utseenden och status. Sök inte denna skola om du vill utvecklas och bli en bättre person!
Elev
16 nov 2022

Ekonomi Juridik

overrated

Shit vad denna skola är overrated. De flesta lärarna är kassa maten är kass och eleverna ännu värre. Antalet wannabe östermalmare på denna skola är galet hög. Går i trean och märker att det bara är värre med 05 och 06. Bor typ max fem personer i varje klass på östermalm resten ut åt helvete. Absolut är folk trevliga men folk börjar verkligen bara på denna skola för att få status och för att känna sig rika, vilket de tyvärr inte är. Riktiga östermalmare börjar VRG djursholm eller Hersby och möjligtvis Manilla.
Elev
23 okt 2022

Natur Entrepenör

Härlig skola!

Så bra lärare och rolig klass. Jag gör natur entrepenör och det är genuina snälla människor som är smarta. Lärarna är trevliga och hjälper en att utvecklas. Fina lokaler (nyrenoverade) och inspirerande miljö!
Elev
12 aug 2022

Natur entreprenörsskap

Helt ok

Vissa lärare är bra medan andra var mycket sämre. Jag var en A elev under hela min tid på grundskolan men snitta C-D på Östra (gick på en väldigt högpresterande grundskola). Maten är väldigt bra, mycket att välja mellan. Fin och renoverad lokal. Inte särskilt snobbig men man måste nästan känna folk sedan innan för att passa in. Mina klasskamrater är dock väldigt snälla, även om det uppstår grupperingar. Haft många i min klass som bytte skola och tyckt att det blev lättare att skaffa vänner och generellt passa in. Du måste vara psykiskt stark för att klara av studierna på östra och samtidigt ha ett socialt liv utanför skolan.
Föredetta elev
3 aug 2022

Ekonomi

Tänk innan du söker!

Inte alls snobbigt!
Eller om du bor i en villa för mindre än 15-10 miljoner blir du väl mobbad. Du måste bo i dessa områden oxå : Lidingö, Östermalm, Danderyd, Täby, Nacka, Saltsjöbaden, Saltsjö-Duvnäs, delar av Saltsjö-Boo, Vasastan.

Om du inte bor i dessa områden ska du inte börja här… :)
Elev
18 feb 2022

Sam

Svårt att avgöra

Utbildningen är utan tvekan i toppklass. Alla lärare är motiverade, hjälpsamma och ytterst kunniga. Undervisningen är varierad och många roliga projekt och grupparbeten är vanligt förekommande. Alla examinationer är inte heller klassiska ”pluggprov” utan du betygssätts även på andra sorters examinationer såsom inlämningar och ditt engagemang på lektioner. Känner verkligen att jag utvecklats och uppnått de betyg jag hade för avsikt att uppnå. Det självklart negativa är det sociala. Jag är enligt mig själv en helt vanlig person. Jag är inte alls särskilt snobbig men bedömer mig själv som extrovert och villig att lära känna nya människor. Har aldrig tidigare i mitt liv haft problem med att skaffa vänner. Jag började på Östra utan att ha en stor umgängeskrets av människor som anses ha hög status med mig från början, jag själv hade inte heller någon överdriven social status att tala om. Detta har resulterat i att jag är i princip komplett utanför den stora gemenskapen. Jag försöker verkligen innerligt att socialisera och lära känna folk men efter snart 7 månader på skolan har jag inte gjort några riktiga framsteg. Majoriteten av de elever jag träffat har status som främsta fokus. Är du inte snobbig och har du inte ett stort nätverk av andra människor som anses ha stor status kommer du med största sannolikhet anses som ointressant av iaf de elever jag stött på. Skolan är oerhört hierarkisk och det är lätt att se vilka som befinner sig på toppen av hierarkin och vilka som är på botten. Är övertygad om att de som är inkluderade i den stora gemenskapen stortrivs. Östra Real är en perfekt skola för dig som har turen att inkluderas och ett helvete för dig som lämnas utanför. Tänk efter innan du väljer Östra.
Annat
18 feb 2022

Vidrig mobbningkultur men bra lärare

Det är svårt att sätta betyg på Östra. Lärarna är fantastiska, men miljön är fruktansvärd. Du måste ha ett gäng kompisar här redan innan du börjar för annars blir du utesluten och/eller mobbad. Hierarkierna är stenhårda, och den som blir utsatt har ingen hjälp att vänta sig från skolledning eller elevkår.
Elev
14 feb 2022

Ekonomi Juridik

5/5 utan tvekan

Hade riktigt bra lärare i alla ämnen förutom 1, skolmaten har varit väldigt bra generellt, ibland är den lite sämre men det händer sällan. Riktigt bra och trevlig personal på skolan, både lärare och övrig person. Kan alltid be lärarna om hjälp, råd eller deras åsikt om något, många lärarna ger också dig som elev möjlighet att jobba på saker hemma istället för att göra det i skolan
Annat
9 feb 2022

Ekonomi

Vad du inte borde behöva förvänta dig

Jag ångrar inte att jag valde östra real, men om jag hade fått chansen att gå tillbaka i tiden hade jag med största sannolikhet inte valt denna skola igen.

Vissa lärare är otroligt bra, helt sanslöst bra. Men ska du börja på den här skolan får du förvänta dig minst två inkompetenta och otroligt dåliga lärare per skolår.
Första året jag gick på östra real hade jag tre olika lärare i en och samma kurs. Kursen var dess utom huvudinriktningen på min linje. En av dessa lärare var bara oförsvarligt kass på sitt ämne, en annan hade inte ens utbildning och satte A på alla elever som vi sedan fick betala tillbaka när det kommer en kunnig lärare i slutet av kursen. Alltså gick nästan alla från ett A till ett sämre betyg utan tid för komplettering av den förlorade utbildning. Helt fel. Funkar inte.

En annan lärare har F:at flertal elever på prov för att hen inte kunnat läsa handstilen? Många gånger har hen erbjudits att få proven upplästa för sig så att hen ska kunna identifiera orden, men detta har hen bemött genom att säga ”jag har inte tid för det här”. Av samma lärare har vi även fått tillbaka feedback på prov som varit helt oförsvarbar. Varannan mening i feedbacken har grammatiken varit otroligt konstig och svår att förstå, varannat ord felstavat och provet har varit rödmarkerat på ställen utan relevans. Ord för meningsbyggnader, t ex ”och, men, annars, att” osv. Jag vill även tydliggöra att det inte varit några svenskprov. Därför om fel i meningsbyggnad åskådas har det absolut inte haft relevans. Eleverna har även vid vissa tillfällen fått hålla i undervisningen eftersom denna lärare inte förstått vad hen borde lära ut enligt läroplan. Återigen, helt fel. Funkar inte. Elever har därför försökt ta problemet i egna händer genom att ge runt formulär kring läraren, formulären kan tydligt identifiera att läraren saknar kompetens och att både prov samt undervisning är katastrofal, men ingen skillnad har någonsin skett under tiden jag varit på östra. Det verkar därför kvarstå oförändrat till nästa generation.

Överväger du att börja på östra real så vill jag understryka att du inte bör göra det för utbildningens skull. Den lever varken i helhet eller detalj upp till någons förväntningar. Dess utom är inte ens betygen en fördel, det är otroligt svårt att få bra betyg. Detta eftersom det förväntas väldigt olika av elever beroende på vilken skola de går på, östra real har väldigt höga förväntningar på sina elever. Förväntningar som inte står i proportion till många av utbildningens kurser.

I andra recensioner har jag märkt att eleverna benämns som otrevliga. Min erfarenhet är att alla är otroligt trevliga (såklart finns det väll någon enstaka som man inte klickar med). De som skrivit recensioner om otrevliga elever har i flesta fall endast gått på skolan i någon vecka och därefter direkt bytt. Alltså har personerna bakom dessa recensioner aldrig riktigt lärt känna sin klass, enligt min åsikt har därför ingen talan kring elevers trevlig/otrevlighet - om inget radikalt har hunnit hända på den korta tiden, vilket är ganska osannolikt.
Elev
24 jan 2022

Ekonomi

Rena snobb helvetet

Sök inte hit om du inte är socialt begåvad. Vet att många varje år väljer att söka till östra real men det är ingen bra idé. Att gå på östra är ungefär som att säga hejdå till sitt liv. Ingen bryr sig om du var populär hade mycket vänner i högstadiet. Är du inte på ett visst sätt kommer du bli mobbad. För att kunna ha 3 roliga år välj typ Värmdö eller Anna för på östra är det verkligen ingen garanti. Maten är skit, eleverna är snobbiga rasister. Lärarna favoriserar.

Jag varnar er ni kommer behöva vara vakna på nätterna inte bara för den otroliga mängd plugg du får men också tröst äta dig fet efter att du in princip får leva under en Sten och bara hålla dig borta från gänget.

Men är du socialt begåvad har rika föräldrar och bor i Bromma, Danderyd eller på Lidingö så börja här. Du kommer trivas!!!
Elev
4 jan 2022

Sam

Samhällsprogramet

Underbar skola med väldigt bra lärare på samhällsvetenskapsprogrammet! Elevkåren är väldigt inkluderande och bra och arbetar väldigt mycket för en bra sammanhållning mellan årskurserna och linjerna! Kan inte tänka mig att gå en annan skola! Den är absolut bäst!
Elev
26 dec 2021

Natur entreprenörsskap

Väldigt bra skola

Underbar skola. Allt är väldigt bra!!!
Föredetta elev
24 dec 2021

Natur entreprenörsskap

Bra val

Drivna och engagerade lärare. Gick natur, mycket nöjd.
Förälder / Vårdnadshavare
16 dec 2021

VARNING!!

Detta är en skola där eleverna fryser ut alla elever som avviker det minsta från någon slags Östermalmsnorm. En fruktansvärt människofientlig miljö att sätta sitt barn i, inte att rekommendera.

De flesta lärarna och utbildningen är i alla fall bra.
Föredetta elev
2 dec 2021

Föredetta elev natur natur

Ryktena om skolan stämmer 100%, bytte skola helt under första terminen, gick nana. Känner du ingen i elevkåren, bor söder om stan eller är allmänt populär blir du inte inbjuden till något. Eleverna tänker bara på status och väljer umgänge utifrån det. Duktiga lärare. Vill man gå natur, välj en annan skola. Ekonomi och Sam är förmodligen bättre. Som naturare blir du inte särskilt involverad i nått. Om du ska gå natur välj natur entreprenör, otroligt stor skillnad från natur natur i klasserna.
Föredetta elev
15 maj 2021

Natur-estetiska programmet

Bäst i test

Gick ut 2020 natur-estetiska linjen och alla lärare är underbara, har för mig att det är en av de skolor i Stockholm där flest lärare är behöriga.

Underbar utbildning, fin atmosfär. Trevliga människor, inte så snobbigt alls. Stor mångfald av människor från olika walks of life.

Har ni meriten så ansök gärna
Elev
2 apr 2021

Ekonomi

BÄST!

Kunde inte varit nöjdare. Östra är helt perfekt. Undervisningen är toppen och det finns ingen lärare jag inte tycker om. Precis som andra skolor är det ju uppdelat men det är inte konstigt. Östra är en stor gemenskap och det sociala livet är fantastiskt kul. Du lär känna så många nya och alla hjälper varandra med skolarbetet. Otroligt ambitiösa elever som vill nå långt. Det är ingen ”tävling” i skolan utan alla vill se varandra lyckas. Kåren är så bra också!
Elev
10 mar 2021

Ekonomi

Absolut inte mer hierarkisk än andra skolor i stan

Skolan är fylld av duktiga lärare och studiemotiverade elever. Det skrivs mycket om någon slags hierarki här på skolan vilket jag inte alls uppfattar.
Självklart finns det dem som är mer populära än andra, men det gör det på alla skolor jag hört talas om.
Vill man ha mycket vänner och gå på alla fester känns det som en självklarhet att man måste ta initiativ för att prata med människor, det är lite konstigt att tänka sig att alla automatiskt kommer till dig om du inte tar kontakt med dem.
I och med att eleverna är studiemotiverade bidrar det till en bra stämning i studiesammanhang. Det finns alltid någon i klassen att fråga om hjälp ifall man ej förstått en uppgift eller liknande.

Östra Real är även känd för sin skolanda vilket jag verkligen tycker finns här.

Som de flesta andra skolor med höga antagningspoäng är det aningen svårare att få bra betyg men anstränger du dig kommer du belönas. De flesta lärarna gör undervisningen rolig med olika spännande projekt och man lär sig otroligt mycket och utvecklas intellektuellt.

Du borde söka hit ifall du känner dig taggad på skolan och kommer gå in med en bra inställning, då kommer allt lösa sig ska du se. Det är inte större problem med popularitet eller andra kompisrelaterade saker än vad det är på andra skolor. Jag har inte ångrat att jag valde denna skola en enda sekund.
Elev
24 jan 2021

Excellent skola!

Ambiös skola med sköna elever från alla stockholms håll å kanter. Lärarna brinner för det dem gör och eleverna piskas till att prestera så bra som möjligt med diverse läxor och överkurs osv. (Naturlinjen i alla fall). Antagligen en bra förberedelse inför högskolan
Elev
3 jan 2021

Samvetare i trean

Personligen tycker jag att skola är mycket bra. Motiverade lärare och som verkligen brinner för undervisningen. Eleverna är mycket ambitiösa och det är verkligen en skola för elever som vill åstadkomma med något stort i livet. Eleverna motiverar varandra, vilket jag tycker är väldigt viktigt. Elevkåren är mycket aktiv, vilket gör att man enkelt kan lära känna elever från andra klasser.

Däremot finns det en tydlig hierarki. Inte beroende på hur mycket pengar du har eller var du bor, utan mer hur social du är.
Om du känner många sedan innan i skolan, har du mycket enkelt att komma in i klassen. Däremot om du kommer från någon annan stad eller kanske inte känner någon är det viktigt att ta plats och göra sig hörd enda från skolstart. Du får komma till människor och inte vänta dig att de kommer till dig.
För att bli bjuden på dem coola festerna måste du känna många och vara vän med dem ”populära ungarna”.
Föredetta elev
2 jan 2021

Stockholms bästa gymnasium

Bästa lärarna jag någonsin haft! Bra utbildning i jämförelse med andra skolor & väldigt bra förberedelser inför universitetet. Rekommenderar starkt samhällsprogrammet
Elev
1 jan 2021

Beror på linjeval

Ska du gå ekonomi eller sam så måste du ha status sedan innan (eller generellt bra social förmåga) för att ens komma in bra. Väldigt hetsig stämning, mellan linjer och mellan årskurser. Börja inte på skolan om du inte har andra kompisar som också ska göra det. Ska du gå natur så gäller inte samma sociala standards, men förvänta dig att bli utstött av de andra linjerna.

Rent utbildningsmässigt så är det en fantastisk skola som ger alla elever bra möjligheter, samt engagerade lärare.
Elev
16 dec 2020

Rekommenderar stort!

En väldigt pampig och tjusig skola! Jag älskar byggnadens design. Så fort man kommer in så känns det som att man befinner sig i en kunglig slott.

Sköna/snälla kompisar, sjyssta lärare som gillar ordning och reda, aktiv och en rolig elevkår
Visar 30 av totalt 66 omdömen

Om SchoolParrot

  • SchoolParrot är en omdömesida för skolor. Vi är ett företag som vill verka för mer transparens inom skola. Vår plattform är öppen för alla användare.
    Läs mer om SchoolParrot och företaget
  • Omdömen publiceras i realtid utan moderering och vi vill uppmuntra våra användare att ge konstruktiv feedback och hålla en seriös ton. Ansvaret ligger på användaren.
    Läs vår policy för omdömen