Omdömen

4.3
Baserat på 70 omdömen och 565 svar
0
0
0
0
0
"Önskar jag kände till denna sida när jag själv skulle välja skola"
Lisa, förälder
"Äntligen kan man ta del av andra elevers åsikter helt transparent"
Fredrik, elev
Få tillgång till allt nedlåst innehåll - Endast tillgängligt på SchoolParrot
1 månad
29kr
Första månaden. Sedan 49kr / månad
1 år
199kr
Mest prisvärdFörsta året. Sedan 399kr / år

För skolor och skolpersonal

Arbetar du som rektor eller personal inom skola? Ta kontroll över din SchooParrot profil. Klicka här
Föredetta elev
15 jan 2024

Naturvetenskap

Ett vanligt gymnasium fast bättre

tl;dr: Det finns inte någon enstaka grej som får PA Fogelström att sticka ut. Men det är en skola som fungerar otroligt väl och där man som student känner sig respekterad och inspirerad.

Jag kunde inte förvänta mig något bättre av skolan. I allmänhet är lärarna både väldigt snälla och kunniga i sina ämnen. Det gäller förstås inte alla, men flera gånger har jag förvånats av vad mina lärare kan. Det anordnas också många roliga aktiviteter, både av studentkåren, diverse klubbar, men även själva skolan. Till exempel tävlar alla parallellklasser genom hela sin skolgång i den så kallade PAFiaden där allt från löptävlingar till filmskapning ingår som tävlingsmoment. Vinnaren får välja utspringningstid.

Angående klubbarna så är det superlätt att skapa en klubb och söka pengar. Skolan anordnar till och med en klubbmässa där man kan hitta de rätta medlemmarna. Det finns en bokklubb, en filosofiklubb, en matteklubb, en bioklubb, en skoltidning, och mycket mer. Själv deltog jag i flera klubbmöten varje vecka.

Maten är super. Biblioteket är ett fantastisk plats att plugga där man verkligen kan få saker gjort. Skolan har i allmänhet fantastiska lokaler. Det finns ingen idrottssal, men vi hade helt enkelt idrott i en närliggande gympasal, utomhus eller på ett gym.

Som naturelev kan jag också bekräfta att du kan förvänta dig väldigt studiemotiverade klasskamrater. Detta innebär inte att lärarna sätter högre krav på dina kunskaper. Tvärt om gör det studier lättare då man (!cliquevarning!) kan lära sig av varandra.
Elev
10 jan 2024

Ganska bra!

Skolan är ganska bra. Skolmaten har blivit mycket bättre. Det är flera aktiviteter med skolan, tex aktivitet/idrotts dagar. Inför julen uppmanas alla klasser skapa en video som man sedan tävlar med på julavslutningen. Varje år är det ett annorlunda tema. Det kan exempelvis vara en musikvideo med PAF tema. Man märker att skolan försöker skapa en gemenskap vilket är positivt. Skolan går även all-in när det gäller pynt under högtider. Under jul och halloween är hela byggnaden pyntad till max vilket skapar en hemkänsla.

En negativ sak är att vissa lärare inte undervisar effektivt. Ibland har man suttit en hel lektion utan att ha lärt sig eller förstått något trots PowerPoint samt många elever som räckt upp handen och ställt frågor. Vissa lärare antar att man redan kan saker som ingen lärt oss och förklarar därmed inte vad de gör utan bara börjar skriva något på tavlan. Man har inom vissa ämnen fått lära sig på egen hand hemma vilket många ambitiösa elever klarar av, men om man inte kan det blir det tufft.
Trots vissa sämre lärare finns det många duktiga lärare som undervisar fantastiskt. Man förstår mycket på lektionen och det är många givande uppgifter som man hinner göra tack vare block schemat. Blockschemat är förövrigt jättebra då vi ändå har en kvarts paus efter 50 min lektion. Det blir som ett vanligt schema bara att man har flera pass av samma ämne. Man sparar mycket tid på att ha schemat på detta sätt. Alla har antingen två halvdagar eller en hel ledig dag i veckan. Det är super och man kan plugga på de dagarna om man behöver eller hitta på något annat.

Vad det gäller eleverna är de flesta från nacka eller söder om söder. De flesta har sedan innan någon de känner i någon annan klass, vilket är bra för gemenskapen. Man har även blandklasser i flera lektioner vilket skapar möjlighet att lära känna folk från andra linjer och klasser.
Elev
2 dec 2023

Natur

Utmärkt helt enkelt

Bra skola, sköna elever och lärare vilket är det viktigaste. Jävligt lungt område skolan är i och det är najs att skolan är pyntad nu i juletider
Föredetta elev
15 nov 2023

Eko

Sisådär

Fin skola med bra lärare. Bytte dock från paf pga. det är extremt homogent. Passar säkert för vissa men om man inte har värsta stockholmsstilen så kan man vara lite utanför... Supersnälla lärare och bra upplägg, älskade även biblioteket. Innan du väljer gymnasium bör du dock fundera på om du kommer passa in i skolan och om det är din typ av människor... Jag gjorde misstaget att inte tänka på detta och därför passade inte paf mig så bra. Tyvärr stämde även fördomarna jag hade om ekonomitjejer...
Elev
4 okt 2023

Jättebra

Bästa skolan jag kunde valt
Elev
27 sep 2023

Ekonomi

Jag <3 PAF

Jag går tvåan på PAF och hade inte kunnat vara mer nöjd. Jättebra lärare, stämning på skola är underbar och lokalerna är super. Maten är inte bäst men det är ju bara skolmat, man kan inte förvänta sig för mycket. Kan verkligen rekommendera till alla nior som ska söka!
Annat
10 aug 2023

Omodern skola

En skola med omodern ledning som verkar hålla fast vid en gammal elevsyn och ouppdaterad pedagogik. En självgod rektor som inte ser sina elever. Anledningen till att det fungerar beror förmodligen på att de flesta elever är högpresterande och självgående. Fina lokaler och en del bra lärare.
Elev
17 jul 2023

Eko

FANTASTISK SKOLA

OTROLIG skola! Ska börja mitt tredje år och är en perfekt skola för dig som är driven, ambitiös och ansvarsfull! Skolan ger mycket möjligheter och har väldigt bra lärare. Maten skiljer sig inte alls från andra skolor, utan fungerar helt okej. Lokalerna är superfina och det krävs inte SÅ mycket plugg om man är fokuserad på lektionerna. Blockschemat är det bästa och underlättar verkligen. Den enda nackdelen är om man skulle missa en lektion men det löser alltid sig om man kontaktar sin lärare för frågor! Det finns många aktiviteter och klubbar & skolans personal och lärare är verkligen involverade och engagerade - superfin gemenskap!
Elev
18 apr 2023

Ekonomi Juridik

Perfekt för dig som är högpresterande

Skolan är väldigt satsig och om man inte är beredd på att vara högpresterande kommer det inte funka. Jag tänkte hoppa av många gånger pga stress och press, men samtidigt är jag glad att jag stannade då de flesta människorna passar mig. Skolmaten är sådär och mycket grytor serveras. Skolans miljö är trevlig, dock finns inga grupprum och kan göra så de känns omysigt men annars är korridorerna väldigt fina. Det händer ofta att man får sitta utomhus eller i trappan och äta lunch då det inte finns tillräckligt med matbord och alla matsalen är uppdelade. De flesta lärarna är bra men man måste vara beredd på att jobba mycket hemma och självständigt.
Föredetta elev
13 mar 2023

Från ambitiös till ointresserad - tack PAF

"Stockholms bästa lärare" är så klart subjektivt, men om de här är de bästa vill jag inte veta hur det ser ut i övriga skolor. De är inte nödvändigtvis okunniga inom sina ämnen utan det jobbiga är framför allt synen på elever. När en elev framför en åsikt som motstrider lärarkårens norm besvaras det bara genom "du förstår inte, man lär sig när man blir äldre". Det är total censur mot alla åsikter som inte stämmer överens med hur skolan bestämt att saker är och ska vara. Nej, för dig som vill tillåtas tänka själv och eget utan att bli dumförklarad ska du söka dig någon annanstans.

Skolmaten har fått mycket kritik. Det här beror framför allt på att de som lagar maten (inte skolan) tror sig vara michelinkockar som måste hitta på och ändra saker med alla rätter som skolever annars tycker om. Jag vill inte vara för kritisk eftersom jag fortfarande är tacksam över den skolmat som erbjuds, men jämfört med mina tidigare skolor är den verkligen inte bra. Dessutom finns aldrig platser i matsalen så varje dag ser man elever sitta i trappor eller stå upp och äta.

Slutligen saknar skolan en plats att vara under raster. De enda fria ytor är biblioteket och matsalen. Matsalen är som nämn ovan alltid full så då återstår biblioteket. Här finns det vanligtvis plats. Problemet är bara att det är krav på en helt tyst miljö, vilket gör att det inte heller fungerar som en rastplats. Därför hänger man mest på det närliggande ICA.

Det som ska sägas positivt är att det är en trygg miljö och väldigt sällan bråk och stök.
Elev
12 feb 2023

Naturvetenskap

Inte lika bra som alla påstår

Jag har märkt att de flesta omdömen om PAF är förvånansvärt positiva och att det främsta klagomålet hamnar på skolmaten, vilket jag inte skulle påstå är det viktigaste kring ett gymnasieval. Sanningen är att dem flesta inte är helt nöjda eller t.o.m totalt besvikna på att dem valde den här skolan. Skolan pratar konstant om studiestrategier, förberedelser inför högskolan och allting däremellan - men faktiska bevis på eleverna gynnas av detta, anser att det är hjälpsamt eller ens tar del av metoderna finns inte. Dessutom har skolans elever mycket lägre snittbetyg än vad man skulle kunna tänka sig, speciellt jämfört med vad som krävs för att komma in på en av de större högskolorna eller med tanke på hur ofta skolan pratar om betydelsen med bra betyg.

Lärarna, speciellt inom naturämnen, beter sig som skolan i människoform. De anser att vi är tillräckligt vuxna för att kunna att klara oss själva och hjälper oss väldigt lite för att ”förbereda oss inför framtiden”. När man väl ber om hjälp så går de aldrig igenom grundläggande utan gör det absolut minimala. Stunderna lärarna märker att vi inte presterar på den nivån de tycker vi bör tar de direkt upp pluggscheman, pomodorometoden eller något liknande istället för att bara hjälpa oss på vanliga mer personliga sätt som dem studenter och barn/ungdomar vi är.

Sammanfattningsvis så tror jag att de flesta förstår att det blir strängre på gymnasiet och speciellt i en sån fin och prestige skola som PAF, men att man får skärpa sig helt enkelt. Riktigt så enkelt är det inte, lärarna, återigen främst inom natur, ser ner på en om man misslyckas och gör inget för att hjälpa en - för dem anser att det är vad studiestrategierna på PAF-dagarna är till för. Jag anser att skolan bara vill sticka ut från mängden med sina metoder de höjer till skyarna - men jag hör sällan elever må så dåligt över hur opersonligt, islolerat och hjälplöst det har känts ändå sedan skolstart.
Elev
31 jan 2023

Naturvetenskap

PAF - en ambitiös och superbra skola

P A Fogelströms Gymnasium är verkligen en superbra skola på många olika sätt. Lärarna är allihopa väldigt engagerade och vill verkligen att man ska lyckas. Redan från dag 1 får vi hjälp med studiestrategier och annat, som tas upp under introveckan och under våra PAF-dagar. Vi har 4 stycken varje år, där vi pratar om olika teman och gör olika saker under våra tre år på skolan. Dessutom har vi en tävling som kallas för PAFiaden, med olika deltävlingar under årens gång som till slut mynnar ut i att klassen med högst poäng i tävlingen får välja utspringstid först till studenten. Alla dessa aktiviteter tillsammans med skolans elevklubbar bidrar till den fantastiska stämningen här på skolan. Alla är verkligen supersnälla mot varandra, och man kan i princip vara med vem som helst då det inte riktigt finns någon hierarki på skolan.

En annan sak som jag vill lyfta upp är lokalerna och utsikten från skolan. Skolans lokaler är ganska gamla, vilket gör att korridorerna har en mer anrik stil samtidigt som klassrummen är mer moderna. Vi har även blockschema på vår skola, vilket gör att vi har 1-2 lektioner varje dag och är lediga två halvdagar (eller en heldag) i veckan. Lektionerna blir därmed mycket mer effektiva, samtidigt som vi får mer tid att plugga på vilket verkligen kan behövas ibland. Även fast vi har ett välorganiserat provschema och inte brukar ha mer än 2 prov per vecka så kan det ibland bli lite intensivt, vilket gör att man behöver planera sin tid noga och ha tydliga mål med sina studier. Satsar man på A i alla ämnen så krävs det mycket mer av en än om man "bara" satsar på C.

En lite mer negativ aspekt av skolan är dock att matsalen ibland kan upplevas som trång. Många sitter kvar länge efter de har ätit, då vi inte direkt har någonstans man kan vara på under rasterna utöver korridorerna. Därför har det hänt att vi har behövt öppna ett extra klassrum för att kunna äta där, om man inte vill äta i korridorerna. Maten är ganska god enligt mig, men det är egentligen bara vanlig skolmat. Varje dag har vi vanlig mat samt vegetariskt och veganskt alternativ. Dessutom finns det en sallasbuffé, olika kryddor och knäckebröd som man kan ta av. Vi har även ett skolcafé (Pafeterian), där man bl.a. kan köpa dricka och fika. Dock är ICA:s priser aningen bättre än caféets, så om man vill köpa det mest prisvärda så är ICA det bästa alternativet.

Annars finns det egentligen inget att klaga på. Vi har en aktiv elevkår och ett aktivt elevråd, som gör sitt bästa med att anordna aktiviteter under och utanför skoltiden. Dessutom finns ju våra elevklubbar, som jag tidigare nämnt. Exempelvis har vi en matteklubb, bokklubb, diskussionsklubb och ett band. Rektorn är väldigt mån om oss elever, och det märks att han verkligen bryr sig verkligen om oss då han hälsar på oss i korridorerna samt är engagerad i vår skolgång. Han tar sitt ansvar på allvar och vill skapa den bästa möjliga framtiden för oss, vilket gör att han har utformat skolan med profilerna långsiktig prestation och högskoleförberedande. Han vill att vi ska kunna prestera långsiktigt, vilket gör att han bl.a. lär oss studiestrategier. Att vi ska vara förberedda för högskolan märks dels genom att det är obligatoriskt för alla på skolan att läsa Engelska 7, samtidigt som vi har 5 vetenskapliga projekt för att förbereda oss inför gymnasiearbetet och vetenskapliga uppsatser på högskolor/universitet.

Sammanfattningsvis är PAF en ambitiös skola, som passar bra för dig med tydliga mål och ambitioner. Såklart förväntas det inte av dig att du vet exakt vad du vill bli under din första dag här på skolan, men detta är verkligen inte en skola där man bara lallar runt. Här tas undervisningen seriös och de flesta gör sitt allra bästa utifrån sina förutsättningar. Sedan finns det ju såklart vissa undantag, men alla kämpar på. Det förväntas att man lägger ner hyfsat mycket tid på sina studier här, så var beredd på det om du börjar här, men det kommer gå bra!! Lärarna är väldigt stöttande och hjälper en om man behöver det, så gör ditt bästa och glöm inte att ha kul utanför skolan. Det är definitivt möjligt att gå kvar på sina sporter, eller andra aktiviteter, och hänga med kompisar så länge man tar ansvar för sina studier.

//En naturetta <3
Elev
17 dec 2022

Naturvetenskap

Inte så bra som man tror

Överskattad, bränner ut en. Det enda som är högskoleförberedande är stressen man får i förtid. Dessutom bryr sig inte lärarna om en, opersonlig
Elev
13 dec 2022

Bäst.

Håller inte med om klagomålen på maten, det är helt ok. Fantastiska lärare, fina lokaler, väldigt trevliga elever. Man lär känna många i andra klasser också.
Elev
8 dec 2022

Ekonomi Ekonomi

Stockholms främsta skola

PAF är ambitiöst som många andra skriver, så gillar du inte att plugga är PAF inget för dig. Däremot får du hjälp med studietekniker och långsiktig prestation redan dag 1. PAF vill att du lyckas. Inget lall på lektionerna utan du är där för det akademiska. Däremot finns det mycket klubbar du kan gå med i!! Finns ingen hierarki på skolan utan alla känner alla litegrann. Mycket olika elever och alla är väldigt snälla! Lärarna är handplockade och är de bästa. Skolmaten helt ok. Rekommenderar starkt!
Elev
20 okt 2022

Naturvetenskap

Galet bra!

Skolan håller en väldigt bra standard. Alla lärare är bra enligt min åsikt. Jag började precis i 1:an och känner att allting är dunder. Har du franska så har du till skillnad från grundskolan gjort ett jävligt bra val för franska läraren är as bra. Asså verkligen helt fantastisk. Allting går fort framåt vilket kan kännas överväldigande men det funkar. Det bästa är att det finns otroligt mycket olika människor. Ich folk är också från olika områden. Det enda som är dåligt är maten. Jag tycker att den inte alltid är helt 100 och sen har den tagit slut vid ett antal tillfällen.
Elev
12 okt 2022

Ekonomi Ekonomi

Älskar

Skolan är super! Skolan är väldigt krävande vad det gäller målmedvetenhet men är något som behövs för högre studier. Det som är bra är att det kompenseras med en väldigt engagerad elevkår som vill skapa många aktiviteter. Den sociala aspekten är toppen och många roliga människor!!
Elev
9 jun 2022

Tyvärr dålig mat och inga aktiviteter utanför skolan

Bra skola, stämning och lärare! Dock är maten en viktig del, och drar ner mitt omdöme rejält. Dålig kvalitet, räcker ibland inte och otrevlig personal. Hade önskat soffor eller annat man kan göra på rasterna exempelvis ett pingisbord. Dessutom fixar skolan varken någon bal eller klassresor, utan de fokuserar endast på det akademiska.
Elev
8 jun 2022

Naturvetenskap

Kvalitet

Fantastisk rektor, fina lokaler.
Elev
25 feb 2022

Dålig mat, annars bra skola

Bra skola, lärare och studiero. Bra stämning och bra förberedelse inför högskolan. Dock är maten extremt dålig, den har tagit slut flera gånger samt att den är av dålig kvalitet- den är inte alls god. Dåligt utbud och öppettider i cafeterian. Ganska mycket plugg på natur, men hanterbart.
Annat
8 feb 2022

Ekonomi Ekonomi

Finns inte bättre

Alla lärare är underbara och lär ut på ett fantastiskt sätt.
Elev
11 jan 2022

Ekonomi Ekonomi

P a fogel

Bra lärare, schysta lokaler, bra mat. King skola överlag!
Elev
18 dec 2021

Bra skola, dålig mat

Bra lärare och mycket bra studiero. Dock så är maten inte av bra kvalitet och flera gånger så har maten tagit slut och då står dem och vaktar maten och bestämmer hur många av ngt man får ta, helt orimligt enligt mig
Elev
10 dec 2021

Ekonomi Juridik

Rekommenderar väldigt starkt!

Bästa skolan för dig som vill plugga vidare. Bra lärare och bästa schemat!
Elev
10 dec 2021

Ekonomi Juridik

Väldigt bra skola

Väldigt bra lärare och undervisning.
Elev
13 nov 2021

Ekonomi Ekonomi

Elev från årskurs 1

Kunde inte blivit mer nöjd, PAF är en riktig bra skola. Det är en ambitiös skola så det krävs att man är studiemotiverad men om man vill lära sig mycket nya saker är PAF för dig. Du har möjlighet att vara med på många aktiviteter, starta klubbar och lära känna nya personer. Lärarna är supertrevliga och vill verkligen de bästa för eleverna. Lokalerna är vackra och skolans läge på Södermalm är ännu vackrare.
Elev
7 okt 2021

Ekonomi Ekonomi

Jättebra för dig som vill till högskolan

Super! Otroligt kunniga lärare, fina lokaler, bra schema, bra stämning.
Elev
4 sep 2021

Ekonomi-Juridik

Superskola!

Härlig stämning och bra lärare! Rekommenderar starkt!
Föredetta elev
2 jun 2021

Naturvetenskap

Väldigt nöjd

Studierna kan upplevas överväldigande till en början men man vänjer sig efter ett tag. Lärarna kan sina ämnen och är väldigt duktiga på sitt jobb (och är dessutom trevliga/roliga). Jag är jätteglad att jag valde att gå i den här skolan.
Elev
2 jun 2021

Ekonomi Juridik

Jättebra skola

Jag tycker att skolan är superbra. Lärarna är kunniga och hjälpsamma. Det är ett väldigt bra gymnasium ifall en har planer att plugga vidare efter. Det är även ett stort plus att det är blockschema. Det enda som är lite mindre bra är skolmaten men den är ändå helt okej.
Visar 30 av totalt 70 omdömen

Om SchoolParrot

  • SchoolParrot är en omdömesida för skolor. Vi är ett företag som vill verka för mer transparens inom skola. Vår plattform är öppen för alla användare.
    Läs mer om SchoolParrot och företaget
  • Omdömen publiceras i realtid utan moderering och vi vill uppmuntra våra användare att ge konstruktiv feedback och hålla en seriös ton. Ansvaret ligger på användaren.
    Läs vår policy för omdömen