Omdömen

3.4
Baserat på 72 omdömen och 566 svar
0
0
0
0
0
"Önskar jag kände till denna sida när jag själv skulle välja skola"
Lisa, förälder
"Äntligen kan man ta del av andra elevers åsikter helt transparent"
Fredrik, elev
Få tillgång till allt nedlåst innehåll - Endast tillgängligt på SchoolParrot
1 månad
29kr
Första månaden. Sedan 49kr / månad
1 år
199kr
Mest prisvärdFörsta året. Sedan 399kr / år

För skolor och skolpersonal

Arbetar du som rektor eller personal inom skola? Ta kontroll över din SchooParrot profil. Klicka här
Elev
4 feb 2024

Ekonom

Sök till denna skola

Väldigt bra skola
Bra mat
Bra lärare
Bra klassrum
Nice vibe
Elev
18 okt 2023

eko

skulle inte rekommendera

bra lärare, helt okej lokaler, schema, för det mesta bra mat men man har inga klasser, ingen gemenskap och gamska grupperat. man byter ”klass” 4 gånger varje skolår.. jätte förvirrande.
Elev
18 sep 2023

Natur

Campus Viktor Rydberg, hoppas inte på för mycket (tredje ringen)

Såhär står det till: Den här skolan är inte vad du tror att den är. Viktor Rydbergs Gymnasium funkar lite som en vandrande cirkus på det sättet att de rånar folk på tid och nyfikenhet genom att sälja magiska bönor och sedan går ut att leta efter nya platser att hitta offer. Skolledningen är fullständigt egoistisk men fortsätter mata oss med ord om att "eleverna får bestämma" och "ni har inflytande över er utbildning", men jag försäkrar er om att detta är rena lögner. Var fanns elevdemokratin när ni skapade Campus?

Vänta dig att inte få feedback från lärare eller någon som helst indikation på hur du presterar på uppgifter (förutom när det redan är för sent att ändra på det). Jag skulle ge denna skola en rating på 0 om jag kunde.

Lärarna är det enda som räddar denna skola, men många av dessa tänker på att lämna den. Det finns många väldigt bra lärare men det finns lika många usla sådana. Det är lite av en gamble varje gång man startar en ny kurs. Välj denna skola om du är beredd att spela din mentala hälsa, dina betyg och din utbildning på chans.
Elev
24 aug 2023

ekon

Ambitiöst usel

Jag går sista året på "Campus Odenplan" som det tydligen kallas.

Två månader efter att jag började första året kom de ut med att min skola, och Viktor Rydberg Jarlaplan, skulle slås ihop. Det var riktigt fult att vänta tills alla nya elever började med att berätta något de förstås planerat ett bra tag. Odenplan och Jarlaplan har helt olika skolkulturer och det är tydligt att det här bara gjordes för att spara pengar. Ingenting med det här beslutet har handlat om elevernas bästa. Jarlaplanarna lurades av sin vackra byggnad de är vana vid. Uppstarten av den här nya skolan nu i höst borde fungera som ett varnande bevis av den här ledningens egoism och inkompetens.

- Vi har inte fått våra skåp under första veckan, utan måste bära runt på fem-sju böcker och skoldatorer hur vi vill. Inget löfte finns om när vi kommer få skåp.
- Åtminstone en del av oss måste tvingas dela pyttesmå skåp. De tar in fler elever än vad de har plats för, men så länge de får pengar är det väl värt det för dem!
- Vi i trean är den första årskursen som blankt nekas att ta skolofoton förutom första året. För många av oss har det varit en livslång tradition.
- Det finns inte plats i matsalen. Elevantalet har fördubblats och de har endast köpt till en liten matsal tvärs över gatan med plats för 30 personer.

I övrigt verkar ingen i administration ha koll eller bry sig om någonting som händer. Jag menar allvar nu, den här skolan verkar nästan tävla om att bli så dålig som möjligt. Börja inte här för att "Viktor Rydberg" låter som en bra skola. Det var den en gång i tiden, men de har flitigt raserat allting av värde.
Föredetta elev
25 jun 2023

Starka Liberala Toner

Massor av vita killar som sa n-ordet efterföljt av 'monkey'...
Elev
1 jun 2023

ekonomi

Typisk skola för höga meritpoäng

En typisk innerstadsskola dit elever med hög merit dras. Lärarna kör sitt race som de alltid gjort. T.ex. långa föreläsningar och prov. Det vore bra om undervisningen vore mer varierad och att lärarna kan utveckla sitt sätt att lära ut så att det blir mer intressant. Men eftersom de flesta eleverna generellt är pluggiga så kan lärarna fortsätta med sin stil. Delaktighet och möjlighet att påverka som elev är lika med noll. I en skola där eleverna är drivna behöver lärarna inte utvecklas och ompröva sina sätt för att undervisa den aktuella gruppen. Jag skulle säga att lärarna på en sådan här skola inte alls är så särskilt yrkesskickliga. De skulle aldrig överleva i ett klassrum där eleverna är mindre studievana.

Vissa lärare är också favoriserande och kan se ned på vissa elever, ge sämre betyg trots samma prestation etc.
Elev
18 maj 2023

Natur

Svea Rikes bästa lärare och elevkår

Skolan hafver en lärarkår som inte går att jämföra med. De äro alla engagerade och välinsatta i sina respektive ämnen. Inte äro de endast bra lärare, men hafver även fantastiska unika utvecklingsdrivande personligheter.
Elev
23 apr 2023

Naturprogrammet inriktning samhälle

En bra skola :)

Jag är en etta som var nervös för att söka hit, men nu när jag gått här måste jag säga att skolan överlag är bra!

Fördelar:
*Skolan är jättefräsch, klassrummen och lokalerna är fina och det finns massor av grupprum att sitta och plugga i. Skolmiljön är jättebra.
*Maten på skolan är också bra (i jämförelse med grundskolan då). Det finns alltid soppa, veg. mat, knäckebröd, müsli & fil och nästan alltid pastasallad och bröd.
*Schyssta personer som går på skolan, alla blir alltid vän med ngn.
*Bra lärare som bryr sig om elever och är "passionerade" i deras ämne (hittills för mig).
*Ambitiösa elever, vilket gör det enklare att plugga.
*Mot slutet av kursen har jag märkt att vissa lärare ger uppgifter som är frivilliga att göra om man vill försöka förbättra sitt betyg vilket är super skönt.
*Syven på skolan är toppen. Om man vill gå utbytes år, plugga på universitet utomlands eller liknande är denna skola perfekt eftersom de brukar uppmuntra sånna grejer och har också lite av ett rykte utanför Sverige. För något år sedan kom en person in på Harvard från VRG Odenplan.
*Många lärare brukar låta elever välja när dem vill ha vissa prov och uppgifter.
*Ligger nära till tågstationen och busstationen.

Nackdelar:
*Finns såklart lärare som man inte gillar (asså verkligen inte gillar :/) och många ger feedback till uppgifter väldigt sent.
*De flesta lärare sätter inte ett betyg på uppgifter/prov och det kan bli svårt att veta vart man ligger under kursen.
*JÄTTEMYCKET PLUGG och det blir stressigt, men det är något man får förvänta sig. Nästan alla elever har höga krav på sig själva vilket gör att man kan stressa upp sig ännu mer. Vissa veckor blir fyllda av prov och uppgifter, det kanske händer 2-5 gånger under en termin.

Jag ångrar inte att jag sökte hit! (även fast det varit jobbigt ibland)
Annat
8 feb 2023

torska 4-0

det går rykten om att ni förlora 4-0 i fotboll mot vrg sundbyberg. Är det sant? om det är det är det lagom skämmigt.

Gå vrg sundbyberg om ni vill vinna fotbollsmatcher
Elev
6 feb 2023

Naturprogrammet inriktning samhälle

bra skola enligt mig! :)

(vill varna för en ganska lång review)

Har gått på skolan i typ 7 månader och måste säga att skolan är super och jag trivs väldigt bra. Det kan också bero på att jag älskar klassen jag har hamnat i, men generellt är alla på skolan väldigt trevliga och snälla.

Lärarna & plugg: De flesta lärare på skolan är bra, fast det finns såklart vissa man tycker om mer än andra. Eleverna kan oftast påverka när man ska ha prov, och man kan alltid prata med läraren om man känner att ett prov är satt på en "dålig dag". Man får dock förvänta sig en hel del plugg och det är lite svårt att få bra betyg. Det gäller att man gör läxorna och är med på lektionerna för att vara på the safe side. Det är oftast stressigt och det kan vara ganska stor arbetsbörda.

Engelska på skolan: Om du är rädd för engelskan (man pratar en del engelska här) så behöver du inte vara det. De lärare som pratar engelska kan också svenska och är väldigt förstående. Om man vill fortsätta på universitet där mycket är på engelska är det här ett stort plus!

Maten: Maten är bra här, iaf i jämförelse med grundskolan. De har bra vegetariska alternativ, och nästan alltid pasta sallad, någon soppa och bröd. Utöver det har de alltid knäckebröd, fil, mjölk och müsli.

Lokaler: Det finns jättemånga grupprum att sitta i och biblitioketet är jättefint! Skolan är en super lugn och bra plats att sitta och jobba på, till och med efter att man slutat.

Extra: Om man vill plugga på universitet utomlands efter gymnasiet skulle jag verkligen rekomendera den här skolan! VRG har många kontakter med utländska skolor och låter också elever få reda på olika sommarprogram utomlands, ger bra hjälp och bjuder in utländska universitet. Skolans elevkår ordnar roliga event, men det är inte så många aktiviter, skolan blir dock fint pyntat vid olika högtider.

SAMMANFATTNING
Det är ganska bra mat och lärare, om du klarar av mycket plugg och är ambitiös kan skolan passa dig. Var inte rädd för att söka! Skulle verkligen tipsa om att gå på öppet hus. Det bästa för mig har varit människorna jag har träffat, inklusive (vissa) lärare. Jag skulle inte ändrat mitt val om jag fick gå tillbaka, även om det är lite jobbigt med plugg och betyg.

Lycka till med gymnasievalet!
Elev
7 dec 2022

Lärare bryr sig inte om elevhälsan

Lärarna säger att de ska prata med varandra och fråga eleverna när det fungerar för dem att ha prov eller betygsatta uppgifter, men icke sa Nicke. Jag och flera andra i min klass har fem prov på en vecka och en stor inlämning. Allt det här sista veckan innan jullovet. Jag sa det till dem men lärarna brydde sig inte.
Elev
1 okt 2022

Ekonomiprogrammet inriktning ekonomi

SÖK!!!!

Jag har bara gått på vro i några veckor men jag kan redan nu säga att skola är underbar. Bra mat och lärarna kan sina ämnen och vill verkligen att man ska lyckas. Viktor Rydberg är känt för att vara en "plugg" skola men bara på några veckor har jag fått så många nya kompisar och vi gör saker nästan varje helg. Och jag kan säga att jag var inte den mest sociala personer innan jag börja på skolan.
Typ det enda som jag skulle säga är negativt med skolan är hur långa skoldagarna är men man kommer in i det ganska snabbt.
Elev
7 maj 2022

Naturprogrammet inriktning natur

Skulle inte välja något annat

Ska precis avsluta mitt första år på VRO. När jag valde stod jag mellan blackan och här och har aldrig ångrat mig. Alla på skolan är otroligt trevliga och det har typ inte varit något drama alls. Hade personligen önskat mer av min klass men de andra klasserna är otroligt trevliga så hade nog bara lite otur, dessutom har jag ett bra litet kompisgäng i klassen ändå. Elevkåren på skolan är fantastisk och miljön är oerhört stöttande, vilket man inte förväntar sig på en så här högpresterande skola. Majoriteten av lärarna på skolan är bra, och av de lärare jag själv haft har de flesta ändå varit ganska bra (vi har typ två dåliga lärare). En av biologi lärarna på skolan är helt fantastiskt Malin, hon är oerhört duktig på att lära ut men även den snällaste läraren ni någonsin kommer träffa. Skolmaten är bättre än förväntat och dessutom är Odenplan proppat med andra restauranger(var av vi får rabatt från elevkåren till vissa). Om jag skulle valt igen skulle jag definitivt valt VRO. En lätt varning dock är att det är ganska mycket skolarbete och så, men om man planerar så går det ändå. Om du börjar på skolan och får Linda Weatly så kan hon verka läskig men hon är väldigt bra på att lära ut (i engelska, okej i historia). Btw är dyslektiker (finns ganska många på skolan) och har aldrig haft några problem.
Elev
6 maj 2022

Stockholms bästa skola för framtiden

Stockholms bästa skola! Lärarna är professionella och eleverna med. Måste ge särskilt med cred till skolan studievägledare som ger alla möjligheten att studera utomlands! Här på skolan får vi besök av universitet från andra länder, hjälp med stipendier och lärare som är vana med att skriva rekommendationsbrev. Varje år kommer föreläsare och ger både inspiration och hjälp till elever som funderar på utbytesår eller utlandsstudier. De senaste åren har vrg fått in elever på toppuniversiteten som Yale och Harvard… helt sjukt. Vill du plugga utomlands efter gymnasiet så välj VRG Odenplan!
Elev
20 apr 2022

ekonomi

Bästa skolan

Jag har gått i viktor rydberg i 2 år nu och jag är hur nöjd som helst. Tidigare har Viktor Rydberg haft ryktet att det är en "plugg-skola" men så är det absolut inte!!!! Snygga killar, mycket fester och skön "skolaura"! Fina lokaler, god skolmat, bra lärare allt man kan önska sig. Det enda negativa är att det inte finns en idrottssal i skolan. Välj Viktor Rydberg och inte Blackeberg!!
Elev
30 mar 2022

Naturprogrammet inriktning natur

Läs denna innan du börjar här!

En bra skola med hög antagningspoäng, bra utbildning, smarta elever. Det är vad denna skola ser ut som.

Elever ser ner på andra elever, dömer varandra hela tiden, skvallrar hela tiden, rykte sprids snabbare än vad du kan tänka dig. Det är sällan man ser en snäll eller omtänksam elev. Ingen försöker få andra att känna sig inkluderade. Säger man något fel på lunchbordet, är det kalla blickar som möter en. Eller bara bli ignorerade. Om man är en del av lgbt blir man utfryst diskret. Det finns inga kompisar som varar i mer än tre månader här. Jag har sett många som äter lunch själv, eller skippar - för man har ingen som frågar om man vill äta med en.

Plugget är inte heller såsom man förväntar sig innan man börjar här. Lärare som inte ens gör genomgång på saker som kommer på provet (överdriver inte), 10+ bedömda uppgifter och prov under två veckor innan lovet börjar. Självklart är det inte alla kurser som ser ut så, men det är inte riktigt värt det. Det som människor här lockar dig med är att man slipper göra gruppuppgifter själv. LÖGN! Jag har varit med i tre gruppuppgifter där jag fick göra allt. Angående betyg, så har mitt betyg gått ner drastiskt. Många har fått deras första F här, och blev väldigt chockad. Alltså, om du är någon som tar hand om ditt betyg, kanske du inte borde välja här.

Aktiviteter som ordnas av elevkåren är väldigt roliga, och samhörigheten att man går i denna "fantastisk och väldigt fin" skola finns. Många fina skolmerch, för att flexa att man går i denna skola. Massor med kommittéer finns, roliga och intressanta! Inte för att de är aktiva men.
Ingenting är så speciellt bra och inga utmärkta elever finns i skolan längre. Om jag kunde gå tillbaka i tiden, hade jag aldrig valt denna skola.
Elev
10 feb 2022

Naturprogrammet inriktning natur

Stockholms bästa skola, men inte för alla

Det går nog utan att överdriva beskriva Viktor Rydberg Odenplan som Stockholms bästa gymnasieskola. Med det sagt är det inte säkert att det är den bästa skolan för dig (det är därför jag tror att recensionerna är så blandade).

Det kommer vara mer utmanande akademiskt än på andra skolor med lägre intagning och prestige, men du kommer lära dig oerhört mycket mer och samtidigt lära känna sjukt intressanta och inspirerande människor – folk som har startat företag, är ordförande för nationella organisationer eller brinner för något helt annat. Viktor Rydberg har två senaste åren haft elever som kommer in på Harvard, och på Handels är den skola vars elever presterar absolut bäst VRG Odenplan. Bland natur- och mattelärarna är snarare regel än undantag att lärarna har doktorerat eller forskat. Det finns så oerhört många möjligheter som jag inte hade ens vetat funnits om jag inte gått här.

När jag funderade över mitt gymnasieval var jag rädd att jag inte skulle vara smart nog och höll nästan på att inte välja VRG Odenplan av den anledningen. Som tur är trotsade jag den instinkten och sökte ändå. Sanningen är att de flesta elever helt enkelt är vanliga tonåringar som är duktiga i skolan, har du meriten för att komma in ska du inte vara rädd för att det kommer bli för svårt. Jag tror att många av de som pratar om att det krävs att man pluggar dag och natt eller klagar på hur svårt det är kommit in med glädjebetyg som sen möts av verkligheten där man inte får ett A bara för att man kom på lektionen. Kommer du inte från en glädjebetygsskola behöver du inte oroa dig allt för mycket.

Nu med Campus VR tror jag det kommer vara ännu roligare studietid i och med att det blir en större skola med ännu mer aktiviteter och saker som händer. Dessutom lite av en chans att vara med och få forma något nytt.

TL;DR
Stockholms, och kanske Sveriges bästa gymnasieskola sett till möjligheter och utfall. Det betyder dock inte att det är rätt skola för dig. Trivs du i miljöer där alla är ambitiösa så kan det ge en fingervisning om skolan är för dig. Jag tror från min egen erfarenhet att det är bättre att söka och komma in för att sedan upptäcka att Viktor Rydberg Odenplan inte är rätt och sedan byta skola, än att du inte söka och gå runt och funderar på vad som hade hänt om man börjat här.

Det är också den skola som rankar högst upp på gymnasierankning.se i deras rankning av Stockholms gymnasium.
Elev
9 feb 2022

Ekonomiprogrammet inriktning ekonomi

Missnöjd och besviken

Går mitt sista år nu och kan helhjärtat säga att jag är besviken. Hade väldigt höga förhoppningar och förväntningar då skolan är otroligt bra på att marknadsföra sig som felfri, men blev väldigt besviken. Eleverna är otroligt ambitiösa och duktiga men utifrån min upplevelse är det inget lärarna tar till vara på för elevernas lärande, utan de utnyttjar det istället till sin egen fördel. Du kommer mötas av flertalet grupparbeten med otydliga instruktioner, lärare som favoriserar och är extremt hårda i sin bedömning samt lärare som helt enkelt bara verkar vara ointresserade av att lära ut. Skolan har några enstaka lärare som är guld värda men många, om inte en majoritet är betydligt sämre än vad jag förväntade mig. Du som elev kommer inte heller få en tydlig uppfattning om betyg och resultat på det du gör då lärarna inte sätter betyg på enstaka arbeten/prov, det är därmed minimalt med konkret feedback.

Det positiva med skolan är att skolan är en perfekt miljö för att kunna plugga. Skolan har fina lokaler, ett fint bibliotek och det är alltid studiero i klassrummen. Skolan har även en bra elevhälsa och många lärare har överseende för perioder fulla av stress och press, för mig har det aldrig varit ett problem att exempelvis skjuta upp en inlämning på grund av för stor arbetsbörda.

Dock kommer det ta på dig att gå här. I med att alla elever är så pass ambitiösa och seriösa så kommer det bli svårt att nå höga betyg utan att slita, du kommer möta elever som inte har något liv utanför skolan och det kommer vara hård konkurrens.
Sök hit om du vill slita för samma betyg du hade fått på en annan skola med hälften så mycket arbetsbörda, möta oengagerade lärare, elever som ser skolan som ett heltidsjobb och ständig stress.
Elev
7 feb 2022

Mycket bra!

VRG är en bra skola - många är ambitiösa och engagerade.

Det akademiska tempot är inte lika högt som det framställs i andra recensioner.
Föredetta elev
3 feb 2022

Ekonomiprogrammet inriktning ekonomi

Vidrig ekonomiinriktning

3 år. 3 år av ett helvete. Min psykiska hälsa drabbades tack vare denna skola. Fick ätstörning på grund av den äckliga skolmaten, blev mobbad på grund av mitt ursprung och blev särbehandlad av lärarna. Ekonomiprogrammet var värdelöst. Om du funderar på denna skola, sluta fundera nu. Finns alternativ där du inte behöver må psykiskt dåligt för att gå till skolan. Snälla, snälla börja inte här!
Elev
3 feb 2022

Ekonomiprogrammet inriktning ekonomi

Besviken med Ekonomi

Ekonomiprogrammet var ointressant med dåliga lärare. Finns tiotal bättre skolor för dig med hög merit (Östra Real, Anna Whitlock, Blackeberg är bara några exempel)
Just ekonomi är dåligt. Känner folk som går natur bland annat som är nöjda. Finns bättre skolor
Föredetta elev
3 feb 2022

Ekonomiprogrammet inriktning ekonomi

Dåligt Ekonomiprogram

Riktigt missnöjd med skolan. Hade höga förhoppningar när jag sökte, verkade vara en skola som passade mig, men så var det verkligen inte. Lärarna i ekonomiprogrammet är otrevliga, okunniga och opedagogiska. Jag skulle rekommendera Östra Real, där jag går nu istället. Sök inte hit!!!
Elev
2 feb 2022

Ekonomiprogrammet inriktning ekonomi

Helt okej skola

Helt okej skola för dig som är ambitiös och studiemotiverad. Jag har upplevt att problem som elever har inte tas på allvar av ledningen utan snarare försöks lugnas med ett "det blir bättre, se framåt och vi finns här för dig". Maten är inte alltid den bästa men man får åtminstone alltid välja mellan kött, vegetariskt eller soppa. Risk finns även för att det blir grupperingar i klassen, inte så lätt om man inte är en sådan som själv tar initiativ.
Elev
2 feb 2022

Naturprogrammet inriktning natur

Bra men svår

Många smarta och intressanta personer, svåra betyg dock
Föredetta elev
25 jan 2022

Naturprogrammet inriktning natur

Skolan är bokstavligt talat farlig för din hälsa

Jag började på VRG Odenplan hösten 2020 med en god inställning till skolan. Jag märkte snabbt av att både elever och lärare ställde högra krav och kommentarer som ”vi är mycket bättre än andra skolor” och ”ni ska vara glada att ni kom in här” matades man med redan den första veckan. Det var tydligt att både lärarna och eleverna ansåg att de var bättre än alla andra vilket jag inte tyckte var speciellt trevligt. Hur som helst så var det inte det som fick mig att fasa för denna skola. Kraven var orimligt höga och jag tvingades prestera på ofattbart höga nivåer och ändå räkte det inte för ett A. Under loppet av 2 veckor hade vi 12 examinerande uppgifter och jag pluggade varenda vaken timme. Jag mådde så pass dåligt att jag slutade träffa kompisar och inte kunde sova om nätterna. Jag grät varje dag och kunde inte sluta tänka på alla prov jag hade. Lärarna visade ingen hänsyn till eleverna även om de påstår det. Det hela slutade med att jag behövde åka in på sjukhus, utarbetad och deprimerad. Det värsta är att jag varken är den första eller den sista som drabbats av detta och hos psykologer jag träffat har alla sagt ”Elever från Viktor Rydberg är överrepresenterade hos oss” alltså att majoriteten av deras patienter går på skolan. Jag ångrar mitt beslut något innerligt och skulle inte rekommendera någon att gå på denna skola. Dessutom får man sämre betyg med tanke på dem höga kraven. Nu har jag bytt både skola och linje och mår mycket bättre. På skolan jag går nu ställs rimliga krav och både elever och lärare är avslappnade och trevliga. Snälla, för både din psykiska och fysiska hälsas skull, välj inte VRG Odenplan!
Elev
25 jan 2022

Inte bra

Gillar inte skolan alls. Väldigt satsig skola så ifall man inte är ute efter det är skolan inget för dig. Lärarna är dåliga på att förklara och formulera frågor och uppgifter. Många lärare är oförstående och ger utskällningar efter de frågar om feedback. Maten är god dock så det är väl det enda +et. Nu i Coronatider följs inga restriktioner i matsalen och dom proppar bara in eleverna och ledningen bryr sig inte om hur eleverna mår. Vissa medlemmar i ledningen är även väldigt otrevliga. Svårt att veta hur man ligger till då lärarna inte ger ut nån indikation alls, varken betyg eller bra feedback. Vissa lärare är undantag.
Elev
11 jan 2022

Naturprogrammet inriktning natur

Beror på vilken klass och linje

Den är helt okej. Jag är nöjd med min klass och går naturmusik så för mig är det en jättebra skola. Jag var rädd att man inte skulle hitta några kompisar för att alla var så introverta medan jag är ganska extro men det var inga problem. Dock kan detta bero på att jag fick en bra klass. Alla natur musik klasser är sköna, bild klassen är lite stel och svår och prata med och ekonomi går knappt att prata med. De är ganska snobbiga. Men lärarna är trevliga och maten är okej. Jag skulle rekommendera denna skola om du gillar att plugga. Elevkåren är också helt fantastisk och det finns många roliga evenemang. Även finns det lunchkonserter och kör vilket är väldigt kul.
Elev
26 dec 2021

Ekonomiprogrammet inriktning ekonomi

Viktor Rydberg - mitt första år❤️

Går mitt första år på Viktor Rydberg Odenplan med inriktning ekonomi ekonomi. Var rädd för en klass med bara massa nördar utan något socialt liv men oj så fel jag hade! Här hittar du alla sorters människor och du kommer garanterat klicka med någon! Det jag är så glad över är just att det är så spritt så du kan komma som du är; det finns dem som är jätteintroverta, fjortisar, musik intresserade och några osmarta irriterande idioter (som på alla skolor) men alla är så accepterande på något sätt! Jag är verkligen inte rädd att gå i korridoren, något som jag hört att många är på jarlaplan…
Positivt med skolan: möjligheterna, alla typer av människor, lokalerna, maten + fil varje dag, läget, blockschema, lärare med engelska som första språk, acceptans för alla, mindre plugg och stress än vad man hört (natur har mindre plugg än ekonomi och vi har mindre plugg jämfört med skolor som inte har blockschema).
Negativt med skolan: folk är inte så smarta som man tror när man börjar (hälften av klassen kommer in på gratisbetyg och dem är jättejobbiga att hamna i grupparbete med), vissa lärare sätter högt tempo fast med onödiga uppgifter, idrott i Frescati så man måste åka kommunalt dit (tar dock inte jättelång tid).
Såå… blockschema. Sååå najs! När jag gick i nian läste jag alla recensioner om blockschema, de som älskade det och dem som hatade det. Hur skulle jag veta vilken typ av schema som passade mig? Viktor Rydberg odenplan har iallafall lyckats med blockschema. Du har ämnet en gång i veckan och missar du så har du ändå en sån detaljerad planering över vad du ska göra under lektionen så det är superenkelt att hänga med även fast du är sjuk! Lektionerna känns så otroligt korta eftersom alla olika typer av inlärning mixas under en hel lektion: allt ifrån film, läsa, prata, klassdiskussion, skriva, teater osv.

Det andra jag var osäker på när det kom till vrg var det här med ca 1/3 av undervisningen på engelska…. Men omg va snabbt det gick. På vissa lektioner tänker jag nu på engelska och jag var en riktigt medelmåtta i grundskolan på engelskan. Det är så kul att se hur man blir mer självsäker. Dessutom om man inte orkar prata engelska på tex historian eller naturkunskapen (som jag har fått på eng), så kan lärarna svenska och pratar svenska tbk med deras gulliga accent 🥺. Engelskan är iaf inget hinder så låt det inte stoppa er!

Tror detta var helt klart det bästa valet för mig! Hoppas ni också kommer trivas:))
Föredetta elev
27 nov 2021

Samhällsvetenskap inriktning beteende

SÖK INTE HIT!!!

Jag är en före detta elev på VRG Odenplan som tog studenten därifrån i juni 2021. Inledningsvis vill jag berätta att mina tre år på VRO har utan tvekan varit den värsta tiden i hela mitt liv. Innan ni ifrågasätter min trovärdighet, vill jag understryka att jag inte avser att sprita hat mot skolan, däremot vill jag att skolan, och framförallt skolledningen, ska stå till svars för hur de behandlade mig under mina tre år på skolan.

När jag gjorde mitt gymnasieval lockades jag dels av skolans lokaler, dels av dess rykte som en framstående skola. Året jag sökte dit, dvs. våren 2018, fann jag många positiva recensioner av skolan (i synnerhet av lärarna) på nätet, vilket gjorde VRO till ett självklart val för mig. Sommaren innan min gymnasiestart var jag mycket förväntansfull över min gymnasietid, men när jag sedan började på VRG Odenplan så förändrades allt.

Ryktet som skolan har, dvs. att det är en skola med engagerade och pedagogiska lärare, är bara EN REN MYT och stämmer inte alls. Utav de dussintals lärare som undervisade mig, kan jag meddela att bara tre av dessa var genuint kompetenta och förstående lärare. Faktum är att många av lärarna på skolan inte är legitimerade lärare i sina ämnen; när jag EXEMPELVIS läste sociologi i trean blev min klass undervisad av en svensklärare som hade väldigt lite koll på ämnet och spenderade majoriteten av undervisningstiden åt att läsa högt ur sociologiboken. Detta istället för att vara interaktiv med oss elever och skapa en stimulerande arbetsklimat...

Dessutom läggs mycket fokus på grupparbeten på skolan, vilket inte kommer gynna dig om du är en elev som konstant siktar på högsta betyg; hamnar du i en grupp med inkompetenta elever, vilket faktiskt händer relativt ofta på VRO då många elever kommer in med glädjebetyg, så kommer ditt slutbetyg påverkas negativt då lärarna är lata och låter grupparbeten väga tyngt i slutbetyget. Med "lata" menar jag att lärarna gillar grupparbeten och har många per termin, eftersom de på så sätt inte behöver rätta lika många inlämningar/arbeten.

Om du dessutom önskar att få feedback på dina arbeten, så kan du GLÖMMA DET! Lärarna ger nästan ALDRIG personlig feedback, och när man väl får det så får man ett par 2-3 meningar per arbete. Vill du verkligen få feedback måste du som ELEV fråga läraren, istället för att läraren självmant ger feedback till dig som elev; ironiskt, eller hur...? Man skulle ju lätt kunna tro att det är en självklarhet hos lärarna att vi elever har rätt till feedback...

Vidare kan jag GARANTERA er att lärarna sätter mycket, mycket hårdare betyg här än på andra skolor. Personligen fick jag A i samtliga ämnen i årskurs 1, däremot var jag den ENDA i klassen som lyckades med detta, och jag hade ALDRIG fått dessa betyg om jag inte hade gjort lika många uppoffringar som jag gjorde (inte hänga med vänner lika ofta, skippa musiklektioner osv.).
Det mest frustrerade var att mina vänner som pluggade på andra skolor (till och med på VRG Djursholm) hade det mycket, mycket lättare att få höga betyg just för att lärarna är mer rimliga med betygsättningen. PÅ VRO är de flesta eleverna väldigt studiemotiverade, vilket onekligen höjer standarden och leder till att lärare har orealistiska förväntningar på sina elever. Och kom ihåg, det här säger jag som en elev som gick ut med högst betyg i klassen och med över 20 A!

Fortsättningsvis vill jag även rikta stor kritik mot skolledningen som lätt tar priset som Sveriges sämsta och minst förstående skolledningen. Om du vill gå i en skola där skolledningen inte värnar om sina elevers välmående eller personliga behov, så bör du definitivt söka hit. Exempelvis inföll jag i en depression under höstterminen i tvåan, vilket medförde att jag hamnade efter i en psykologi-inlämning och fann det svårt att hinna klart den i tid. I hopp om att få stöd och hjälp kontaktade jag skolledningen. Min önskan var att jag skulle få extra tid till att slutföra inlämningen, särskilt då jag hade även tagit blodprov som bevisade att jag hade låga järnnivåer, men istället så valde ledningen att skuldbelägga mig och de gjorde absolut ingenting för att hjälpa mig. Detta är bara ETT exempel på hur usel den här skolledningen är. Jag behövde dessvärre utstå flera horribla upplevelser med skolledningen, men tyvärr skulle denna recension bli för lång om jag inkluderade alla.

Summan av kardemumman: SÖK INTE HIT! Jag LOVAR att ni gör er själva en tjänst genom att inte söka hit. De tre åren jag behövde utstå på VRG Odenplan var en ren pina och jag hoppas innerligt att ingen annan elev behöver uthärda samma tortyr som jag gjorde på den här förbannade skolan.

OBS: Om jag inte trodde på det jag skrivit ovan, tror ni då att jag hade ägnat så här mycket tid och energi åt att skriva en sådan utförlig och detaljerad recension av skolan ovan?
Elev
4 nov 2021

Naturprogrammet inriktning natur

En enda besvikelse

Jag ville verkligen att den här skolan skulle vara bra, men det jag fick var en (som bäst) medelmåttig utbildning i en välpolerad fasad.

Jag blev lovad en fantastisk möjlighet att utvecklas, men de flesta lärare jag och kompisar i andra linjer har är rätt risiga på att lära ut och planera sina lektioner. Vill du verkligen att hela ditt betyg ska baseras på otaliga gruppuppgifter? Du bara antas vara en naturbegåvning i precis allting, och behöver du extra hjälp lär du inte få någon vettig förklaring som hjälp på vägen.
Jag undrar verkligen om dessa anställda faktiskt gått en lärarutbildning, för förutom möjligtvis någon enstaka är hela deras inställning ganska opedagogisk.

När jag själv stod inför mitt gymnasieval bestämde jag mig för att tro på de positiva recensionerna. Jag ber dig som läser detta att inte göra det. Du har det självklart svårare att få bra betyg här än i en klass där du är mest studiemotiverad, och eftersom allting bara är en besvikelse önskar jag bara att jag hade gjort ett bättre val - den vackra byggnaden och statusen är absolut inte värd det. Rädda dina betyg och din studiemotivation, ditt sociala liv, verkligen ingenting är bättre här.
Visar 30 av totalt 72 omdömen

Om SchoolParrot

  • SchoolParrot är en omdömesida för skolor. Vi är ett företag som vill verka för mer transparens inom skola. Vår plattform är öppen för alla användare.
    Läs mer om SchoolParrot och företaget
  • Omdömen publiceras i realtid utan moderering och vi vill uppmuntra våra användare att ge konstruktiv feedback och hålla en seriös ton. Ansvaret ligger på användaren.
    Läs vår policy för omdömen