Skapa ett omdöme om skolan

Skapa omdöme
38 omdömen
Resultat omdömen
4.0
Bra
25
5
5
3
0

Skenet kan bedra

3.3
Förälder / Vårdnadshavare · Naturprogrammet inriktning natur · 31 juli 2021
Förälder / Vårdnadshavare · Naturprogrammet inriktning natur · 31 juli 2021
Bra skola vid första anblicken och vid första intro. Dessvärre en elitskola där det är mycket navelskådning och låg acceptans för annorlunda. Om problem uppstår sopar man det under mattan. Stora grupperingar med elever som känner varandra sen tidigare och inte släpper in nya bekantskaper. Väldigt ojämna bedömningar från lärare till lärare. Att kunna höja sig/sänka sig flera nivåer bara vid byte av lärare. Skulle inte rekommendera denna skola hur bra rykte den än har. Ingen uppföljning på ”utmaningar” och ingen utvärdering efter avslutat gymnasium.

Slut på eländet.

2.3
Elev · Naturprogrammet inriktning natur · 7 juni 2021
Elev · Naturprogrammet inriktning natur · 7 juni 2021
Om det är något jag önskar skriva på mitt CV är det en utmärkelse för att jag överlevde tre mardrömsår på VRG.

Jag vet att ni är många, ambitiösa, studiemotiverade och kanske framförallt, begåvade elever, som kommer att läsa detta. Kanske står du, precis som jag för tre år sedan gjorde, i valet och kvalet mellan vilken gymnasieskola som kommer till att passa just dig. Låt mig då avråda dig från denna skola, då detta är skolan där ditt självförtroende blir kört i botten. Skolan där duktiga toppelever blir E:ade. Skolan där du går in som klassens bästa och ut som medelmåtta! (***** **)... Muntert? Kanske inte och det är just därför som jag avråder alla att söka till VRG Odenplan. Rädda dina betyg, och framförallt ditt självförtroende!

- En som den hårda vägen vandrat

sådär

2.2
Elev · 2 maj 2021
Elev · 2 maj 2021
väldigt 50/50 med om du får bra eller dåliga lärare. Stor risk att du får urusla lärare. Skolan är ok, tycker dock att detta borde inte vara någons förstahandsval
84%
ger betyget bra eller utmärkt till
Säkerhet och Trygghet
Visa alla resultat

inte så bra

2.5
Elev · Ekonomiprogrammet inriktning ekonomi · 2 maj 2021
Elev · Ekonomiprogrammet inriktning ekonomi · 2 maj 2021
rekommenderar ej, 05or var försiktiga med detta val som nummer ett.

Frågor och svar om VRG Odenplan

4.8
Föredetta elev · Ekonomiprogrammet inriktning ekonomi · 26 april 2021
Föredetta elev · Ekonomiprogrammet inriktning ekonomi · 26 april 2021
Jag själv hade många frågor innan jag började på vrg Odenplan och tänker göra mitt bästa för att svara på några av de som förmodligen finns hos er som funderar på att söka.

1. Hur är arbetsbördan?
Det är relativt högt tempo på vrg, på ekonomilinjen upplever jag dock att många av mina vänner på andra skolor har mer läxor/prov/inlämningar. Allt handlar dock om dina ambitionsnivåer och hur viktigt du tycker det är att göra de läxor som inte bedöms. Vi får nämligen ofta läxor inför lektioner som bidrar till vårt egna lärande men som går att hoppa över under de intensivare perioderna utan konsekvens utöver att du eventuellt behöver plugga mer vid ett senare tillfälle.

Tror arbetsbördan upplevs mindre då vi har något färre, men mer omfattande/fokuserade eller helt enkelt effektivare utformade prov. Lärarnas kompetens gör att de endast gör uppgifter som är viktiga för att visa kunskapskraven tillräckliga tillfällen och alltså behöver inte mycket tid läggas på "onödiga uppgifter".

2. Hur är maten?
Maten är inte sämre än på andra skolor, den är däremot inte något att skryta om men det går ner. Relativt varierande matsedel men inget för den som väljer skola efter hur god maten är ;)

3. Kommer jag att orka blockschema?
Detta var något jag hade särskild oro för när jag sökte in. Brukar sällan kunna hålla motivationen uppe under långa pass och palla med så jag trodde det skulle bli övermäktigt och funderade faktiskt på att inte söka pga detta.

Detta var dock helt fel inställning. En lektion är omkring 2 timmar och 45 minuter vilket är långt men man får alltid en rast på minst 10 minuter men ofta 15-20 minuter. Detta är ungefär vad man får för raster vid vanligt schema mellan sina lektioner. Det känns alltså inte så övermäktigt jämfört med grundskolan.

Blockschemat är dock väldigt positivt i jämförelse med annat schema-upplägg då man under lektionen hinner med både föreläsning, grupparbete och enskilt arbete. Lektionstiden optimeras och du får ingen "dötid" till följd av att man inte hinner starta upp nya grejer för att det är för kort tid av lektionen kvar. Med undantag för matte som man har två gånger/vecka har man dessutom bara varje ämne en gång i veckan. Detta har passat mig väldigt bra eftersom man alltid har minst en vecka att ta igen om man missat något under lektionen eller inte hunnit klart. Finns det något ämne man ogillar behöver man dessutom bara "stå ut" en gång/vecka.

4. Är det en tävling?
Svar nej. Jag hade fördomen att skolan skulle vara en tävling bland otroligt högpresterande elever där man, trots bäst i klassen i grundskolan, skulle få känna sig konstant sämst. Men så är icke fallet. Många är faktiskt väldigt avslappnade när det kommer till betyg och ambitionsnivå. Finns många som struntar i läxor, kommer oförberedda etc vilket är otroligt skönt då detta är fullständigt normalt beteende. Det är dock en hög ambitionsnivå men jag anser att denna enbart har varit stimulerande. Sedan beror det självklart på ens personliga inställning, jämför man sig mycket med andras resultat och är mån om att vara bäst kan det bli jobbigt då många är väldigt duktiga. Det kan dock vara en fördel eftersom du faktiskt får riktig konkurrens.

5. Hur är lärarna?
Inget ont att säga, enbart positivt. Otroligt engagerade och motiverade med rätt kompetens. Svarar snabbt på mail och gör allt i sin makt för att elever ska få den hjälp de behöver. Som flera skrivit tidigare är de rätt anpassningsbara när det kommer till prov och inlämningar och öppna för att skjuta på det någon dag. Ingen sanktion om en uppgift lämnas in nån dag sent, om inte de varit TYDLIGA med att den måste in i tid innan. Väldigt fördelaktigt att de är så strukturerade då det underlättar skolgången med tydliga direktiv och inget utrymme för oklarhet.

6. Hur är eleverna?
Generellt inte de socialaste och mest intresserade av att lära känna allt och alla. För dig som vill hitta en liten grupp och sedan hålla dig där är det dock perfekt. Du kommer att hitta någon du tycker om!

7. Är det svårare att få bra betyg än i andra skolor?
Detta är något både jag, och många andra, tror. Min uppfattning är dock att detta inte stämmer. Lärarna vet hur kunskapskraven ska tolkas och är måna om att lägga ner tid på att ge rättvisa betyg. Ibland kan det till och med kännas för enkelt att få bra betyg, vilket självklart är positivt och beror på att eleverna generellt har höga krav på sig själva och blir positivt överraskade.

DÄREMOT är det olika mellan lärarna hur man ger formativ bedömning under skolgången. Vissa ger betyg på enskilda uppgifter för att ge eleven uppfattning om var de befinner sig (liknande grundskolans system), andra jobbar med matriser och andra enbart med kommentarer. Detta gör att det ibland kan vara svårt att veta var man ligger och vad man behöver göra för att ta sig uppåt. För de som är beroende av ständiga betyg på det de gör är det alltså inte skolan för dig. Värt att tillägga är dock att man kan vara trygg med att lärarnas bedömning och slutbetyg är rättvisa och att det är de du förtjänar. Så för dig som gör ditt bästa och sedan känner dig nöjd och inte vill ha ständig uppföljning på vilken betygsnivå du ligger på så är detta skolan för dig. Många lärare är dock anpassningsbara som sagt och jag är säker på att de kan utforma någon metod även för den som finner detta system svårt.

8. Är det värt att gå Viktor Rydberg Odenplan eller kommer jag bara bli stressad?
Har du meriten att söka in och antas till skolan tycker jag definitivt du ska göra det! Mina år på vrg har varit otroligt lärorika och jag är säker på att ingen annan skolan förbereder dig så väl för framtida studier. Du kommer definitivt inte chockas av arbetstempot på universitet eller högskola då du förberetts för att hantera en hög arbetsbörda under dina år. Jag är en stresskänslig människa som lidit av ångest tidigare, för mig har vrg inte förvärrat detta. Jag har sett det som en fördel att ständigt HA något att göra men sällan ha något du MÅSTE göra.

SÖK SÖK SÖK! Ni kommer inte ångra er. Trodde aldrig att jag skulle klara av vrg men tro mig när jag säger att, kan jag- kan du! Upplevde grundskolan värre än min utbildning på vrg trots att gymnasiet sägs vara bland det jobbigaste då du läser många ämnen parallellt samtidigt och får slutbetyg för varje årskurs. Skulle aldrig ta tillbaka mitt val. (PS: studieron är underbar, för er som gått i stökiga klasser i grundskolan är detta paradiset. Även på lektioner utan lärare, som endast skett ett fåtal gånger under mina tre år, är det tyst i hela klassrummet. Eleverna respekterar verkligen övriga elevers lärande).

inte det bästa

2.3
Föredetta elev · 1 april 2021
Föredetta elev · 1 april 2021
skolbyggnaden ser verkligen fin ut men så fort man kommer in så märker man skillnaden. Dålig personal om aldrig ger feedback på ens arbeten så att man inte vet hur man kan förbättra sitt resultat.

kärlek t vrg

4.6
Elev · Naturprogrammet inriktning natur · 9 februari 2021
Elev · Naturprogrammet inriktning natur · 9 februari 2021
Jag älskar skolan, vet att många känner sig stressade och det gör såklart jag också men om man håller en öppen dialog med lärarna samt sänker sina egna förväntningar så att inte pressen blir för jobbig är det verkligen bara bra. Skolmaten är också fantastisk, lärarna är sjukt bra och så länge du vågar säga till om det blir för mycket eller du inte hänger med så kommer det att vara en fantastisk möjlighet! Elevkåren ger också extremt bra möjligheter för att lära sig om att leda, delegera och vara involverad i en ny typ av organisation. Sök hit, helt enkelt :)

En akademisk skola; en akademisk utmaning

4.8
Elev · Ekonomiprogrammet inriktning ekonomi · 4 februari 2021
Elev · Ekonomiprogrammet inriktning ekonomi · 4 februari 2021
Söker man till VRG Odenplan så gör man det för att man vill ha en akademisk stimulerande miljö och det får man — på gott och ont.

Som flera varit inne på tidigare; tempot är högt, betyg A och B är endast det som anses som "bra betyg" i den generella jargongen, om man går ut med 330+ i merit från grundskolan kan man med lite tur vara bäst i klassen i något ämne. Samtidigt är det också fördelarna med skolan. Miljön är oerhört stimulerande och man sparras konstant att utvecklas kombinerat med att man inte bara lär sig från lärarna utan även de andra eleverna. Många vänner från äldre årskurser som nu studerar på universitetsstudier vittnar om hur de klarar av sina studier bättre än kurskamrater till följd av verktyg de lärt sig under sina år på VRG Odenplan.

Sammanfattat, skolan är utmanande men oerhört utvecklande. Om du väljer Odenplan kommer du behöva arbeta hårdare än på andra skolor men du kommer också lära dig mer och vara väl förberedd för fortsatta studier.
89%
ger betyget bra eller utmärkt till
Studiero
Visa alla resultat

Jag valde helt fel skola

1.7
Elev · Naturprogrammet inriktning natur · 30 januari 2021
Elev · Naturprogrammet inriktning natur · 30 januari 2021
Dåliga lärare, energilös skola, osociala elever

älskar skolan!

4.8
Elev · Samhällsvetenskap inriktning beteende · 25 januari 2021
Elev · Samhällsvetenskap inriktning beteende · 25 januari 2021
Jag älskar min skola! Absolut är det en skola där många har höga ambitioner och meriten är hög, men har man rätt inställning tycker jag det går bra. Själv har jag försökt gå in med inställningen att jag bara försöker mitt bästa och så mycket jag orkar. Det går inte att sikta mot A i alla ämnen, det är svårt att få och man orkar inte det. Lärarna bryr sig verkligen om sina elever och pratar innan och efter nästan varje prov om att man inte ska ta det på för stort allvar och att man inte är sitt betyg. Vi fick även första dagen ett papper där de skrivit hur man ska tänka för att gå på skolan utan att stressa för mycket, och att man måste hitta en balans mellan plugget och fritiden för att må bra. Mina lärare är så snälla och anpassar sig om man behöver extra stöd, de bryr sig verkligen om hur man mår, de är även väldigt peppande.

Jag har pratat med många som går andra skolor, och jag tycker inte det låter som att jag har mer skolarbete än de. Det blir ju generellt tuffare på gymnasiet, och mer jobb, men skulle säga att VRG hittills, för mig, inte inneburit mer plugg än mina kompisar, men högre nivåer för högre betyg.

Utbildningsnivån är hög, alla lärare brinner för sina ämnen och skulle säga att man verkligen förbereds för kommande plugg på universitet eller liknande. En del av utbildningen är ju även på engelska så man bli väldigt van vid att skriva och prata engelska ofta, enligt mig väldigt bra.

Miljön på skolan är supernajs, Såå fina lokaler man trivs i och matsalen är väldigt fin. Skolmaten tycker jag är supergod, det finns alternativ för alla, mycket sallad, röror, bröd, fil mm. Och älskade Pepe, vår matsalschef eller vad man ska säga, är superunderbar!!!!

Människorna är assköna, du kommer absolut hitta folk i din klass du klickar med.

Skolans elevkår levde absolut upp till mina förväntningar, det finns så många utskott och kommittéer, något som passar alla om man vill vara med. Kåren engagerar sig verkligen för att man ska få en så bra skoltid som möjligt, bl.a med roliga evenemang.

Jag ser verkligen fram emot mina kommande år här! Sök in om du känner att du kan hantera en skola som är rätt ambitiös och du vet att du inte sätter fööör hög press på dig själv. Detta är en så bra förberedelse för framtiden och kommande studier. Samtidigt superhärliga lärare, elever och asnajs atmosfär. SÖK
 • Använder SchoolParrot
 • Har verifierat uppgifterna
 • Kan svara och hantera omdömen

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan till skolan direkt genom att klicka på knappen nedan.

Intresseanmälan
Frejgatan 30, 11349, Stockholm
Kara Barker-Åström, rektor
08-6222150

VRG Odenplan

VRG Odenplan ligger centralt intill Odenplan i en vacker, kulturhistorisk byggnad som uppfördes år 1885. Lokalerna är omsorgsfullt renoverade och rymmer ca. 630 elever, som kommer från ett femtiotal olika grundskolor. Skolan erbjuder en rad teoretiska och kreativa fördjupningskurser, och du har möjlighet att inom ditt individuella val välja kurser som ger meritpoäng till högskolan.

Fakta om skolan

 • Antal elever
  598
 • Antal lärare
  36
 • Antal behöriga lärare
  31
 • Elever per lärare
  16.6