Årets lärare 2019

Grattis till årets vinnare på Lärargalan 2019

Lärare bör hyllas och lärargalan finns för att hedra läraryrket som skapar vår framtid. Lärarna är det allra viktigaste för eleverna, skolan och samhällsutvecklingen och nyckeln till livslångt lärande. Alla lärare som gör skillnad är vinnare och på lärargalan hyllas och lyfts några av dessa inspiratörer fram som speglar läraryrkets fantastiska individer.

Fler än 30 000 elever har nominerat sin favoritlärare till årets gala och genom elevers nomineringar till Lärargalan får vi möjlighet att lyssna till Sveriges elever och höra deras röster om lärare som förebilder. Nomineringar skickas in av landets elever inom mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet och för att utse vinnarna samlas en jury som analyserar elevernas nomineringar.

Vinnarna presenterades under en galakväll på Berns i Stockholm. Om man har missat sändningen på SVT finns hela galan här.  

Här är alla vinnarna med ett antal motiveringar:

Årets mellanstadielärare

Kerstin Dahlin

Eskilstuna

Ärla skola F-6

Elevers motivation till nominering:

- Kerstin är en jätte bra lärare som undervisar oss jättebra och som även är snäll och trevlig men om det behövs kan hon säga till och även höja rösten. Hon undervisar så man förstår och även att man hänger med, hon peppar oss ofta men tar ibland även allvarliga samtal i hela klassen. Kerstin borde vinna för hon är en grym lärare som kämpat mycket men är den bästa läraren någonsin.

Årets högstadielärare

Andreas Claesson

Gnosjö

Bäckaskolan

Elevers motivation till nominering: 

- Anderas förtjänar verkligen detta pris för att: han är en rättvis lärare, han prioriterar våra svårigheter, han tänker på vårt egna bästa, stärker elevernas självförtroende, han ger ingen elev ”F” om en elev får underkänt så pratar han med eleven, han är kreativ, varierar på lektionerna, han är alltid bra på humör, han ger alla en andra chans, hans lektioner är intressanta, han lyssnar på våra problem, han hjälper oss med allt, lär ut på ett bra sätt, ger alla en andra chans!

Årets gymnasielärare

Björn Grönqvist

Karlstad

Klara Teoretiska Gymnasium Karlstad

Elevers motivation till nominering: 

- Han är en otrolig engelska- och entreprenörskapslärare. Han är även skolans SYV så han besitter mer kunskap när det kommer till framtidsplanering än andra lärare. Detta gör honom till ett perfekt idé-bollplank.Han inspirerar elever att alltid prestera sitt bästa dagligen.Han har en humor som gör undervisningen mycket roligare än andra lärares. Detta gör det lättare att minnas vad som sägs under lektionerna och underlättar för studier hemma.Han är en perfekt ledare, förebild och inspiratör.

Årets språklärare

Maria Sanchez Correa

Botkyrka

Kunskapsskolan Tumba

Elevers motivation till nominering:

- Jag vill att Maria Sanchez ska vinna för att hon är en duktig lärare och hon bryr sig om sina elever. Hon är verkligen värd att vinna priset, hon är väldigt duktig på att lära ut språk och hon gör lektionerna roliga. Hon är en väldigt rolig människa. Hon motiverar eleverna bra och hon är alltid stöttande. Hon tror på sina elever och har alltid ett leende på läpparna. Maria är en väldigt bra basgruppshandledare och man kan prata med henne om vad som helst, hon blir som en vän. <3

Årets matematiklärare

Anders Månsson

Helsingborg

ProCivitas Privata Gymnasium

Elevers motivation till nominering:

- Anders är en lärare vars glädje och passion för ämnet verkligen smittar av sig. Han ser alltid till att alla förstår konceptet bakom uppgiften och inte bara svaret. Förutom hans känsla för bra undervisning ser man att verkligen bryr sig om alla och vill deras bästa. Om en elev upplever sig stressad kan han, mot den kanske instinktiva tanken, hjälpa en omprioritera och se till att hälsan alltid går före studierna. Svårt att inte tycka om ett ämne han håller i, iallafall före man läser Fysik 2.

Årets ledare

Andreas Urzander

Kalmar

Kalmarsundsskolan

Elevers motivation till nominering:

- Han gör satt man vill lära sig mer. När vi tränar så kommer man ihåg han lär oss på ett bra sätt. Alla kan göra det han planerar. Han passar tider så att man hinner göra allt.

Årets inspiratör

Denice Sverla

Ekerö

Ekebyhov grundsärskola

Elevers motivation till nominering:

- Min lärare Denice brukar säga att hon älskar att arbeta med oss och det märks på hennes engagemang och genuina intresse att inspirera oss elever och hennes förmåga att hitta varje elevs sätt att lära sig på bästa sätt. Dessutom studerar hon specialpedagogik och använde sig av den senaste forskningen i undervisningen. Det är alltid en god stämning i klassrummet där alla vågar delta och ingen är rädd för att göra fel.

Årets mångfaldsarbete

Karina Gutierrez

Södertälje

Södertälje friskola

Årets nytänkare

Fredrik Johansson

Ronneby

Gymnasieskolan Knut Hahn

Årets värdegrundare

Amela Osmanbasic

Växjö

Ljungfälleskolan

Lärare inspirerar och engagerar, hittar oväntade vägar och lever sina passioner. Grattis till alla pristagarna i år och till alla lärare som blev nominerade av sina elever!

SchoolParrot har tagit inspiration av Liber för denna artikel. Därför stort tack till Liber, en av Lärargalans huvudsamarbetspartners. Precis som Lärargalan brinner de för ett fortsatt lärande under hela livet och ett Sverige där alla lyckas med sina studier.