Bra skolmat får högre omdöme - Men det finns genvägar

Bra skolmat får högre omdöme - Men det finns genvägar
Bra skolmat får högre omdöme - Men det finns genvägar

SchoolParrot har samlat in tiotusentals omdömen och miljontals datapunkter sedan starten. De som lämnar ett omdöme frågas också att svara på olika frågor om skolan. Det gör att vi idag besitter väldigt mycket data för att göra vissa antaganden om skolor.

Exempelfrågor som en person besvarar kan vara hur ordningsregler är på skolan, om man rekommenderar skolan och även hur skolmaten är.

I ett samarbete med Quick Break Solutions som erbjuder varuautomater försöker vi göra en enklare analys utifrån SchoolParrots data och hur Quick Break ser på måltider på skolan.


Skolmaten och tillgång till mellanmål

En av Sveriges högst rankade gymnasieskolor är Täby Enskilda och vi såg snabbt att maten verkar vara en central faktor. Flertalet omdömen nämner maten som en central faktor till helhetsbedömningen av skolan. Skolmaten är också en av de vanligast förekommande innehållet i våra omdömen överlag.

Om någon skriver att skolmaten är dålig tenderar det ofta till att de är missnöjda med skolan som helhet. Generellt är det så och maten verkar spela en stor roll. De kan nämna att de tappar energi, blir på dålig humör och exempelvis inte orkar med dagen. 

I vissa fall räddas situationen upp om de finns restauranger eller andra kiosker i närheten av skolan. Det kan vara att det skrivs: “som tur är finns en 7-Eleven bredvid skolan.”

Skolor med bra skolmat tenderar ofta att få högre genomsnittliga betyg än skolor som har dålig mat. Det sätter en prägel på skolan och är centralt i trivseln. Bara genom att analysera omdömen ser man denna tendens. Det ska tilläggas att undantag finns men generellt ser vi detta mönster.

Vidare som nämnt ovan är när man analyserar omdömen och ser att elever har tillgång till snacks, dryck och mellanmål i närheten av skolan så kan det vägas upp och fortsatt ge bra omdöme i helhet även om de givit negativt betyg på just skolmaten på skolan.

SchoolParrot pratade med Giovanni Elkhouri som är grundare av Quick Break Solutions som har erfarenhet inom området.

“Vi har haft en hög efterfrågan från just skolor, främst gymnasieskolor i Stockholmsområdet. Då började vi prata med SchoolParrot som också bekräftade ett liknande fenomen relaterat till skolmaten. Efter samtal med rektorer så finns det även andra faktorer som att hålla elever på skolan för ordningens skull. Det vill säga att rektorer vill att eleverna är kvar på skolan under raster och inte springer iväg vilket tenderar till att minska frånvaron och sen ankomst. Skolor kan även påverka utbudet i sina automater vilket är en förutsättning för många skolor. Rektorer tycker också att behålla motivationen och energin hos eleverna är mycket viktigt där en varuautomat blir en bidragande faktor i det arbetet."

Att ha en varuautomat ökar trivsel bland elever och personal då de lättare får tillgång till att fylla energidepåerna. Andra fördelar är att den ej kräver personal, är tillgänglig 24/7 och ges just nu ut kostnadsfritt.

Just nu erbjuder Quick Break kostnadsfri varuautomat till alla skolor i Stockholm.  

Klicka här för att komma i kontakt med Quick Break Solutions för en mer trivsam miljö på just din skola.