Hjälper musik dig att hitta din fokus?

Vad hjälper dig att fokusera när du läser, skriver eller studerar? Behöver du ett helt tyst rum eller ökar din koncentration om du lyssnar på bakgrundsljud? Bakgrundsljud kan hjälpa att hålla koncentrationen på topp. Detta kan inkludera musik, naturljud eller bara vitt brus.

  • En studie fann att naturljud kan hjälpa människor att koncentrera sig på det de läser och förbättra sitt humör.
  • En annan studie drog slutsatsen att en måttlig ljudnivå kan bidra till att främja abstrakt tänkande. 
  • Bakgrundsljud kan också hjälpa till att ta bort distraherande ljud. Detta är något som kan vara till stor hjälp för elever i en livlig skolmiljö.

Vad betyder det egentligen? Är det bra att lyssna på musik när man vill öka sin fokus eller inte? Svaret är att det är olika från person till person. För ungefär 40 procent är det lättare att fokusera på läsa eller studera med musik i bakgrunden men 20 procent behöver tystnad för att hitta sin fokus. Resten är flexibel. Koncentrationsförmågan är individuell och vi själv behöver ta ansvar för att prova oss fram till vad som fungerar bäst.

Men även om detta är individuellt så finns det tips på vilken typ av bakgrundsmusik kan hjälpa till att förbättra koncentrationen och vilken man helst ska undvika. 

Vilken typ av musik ska man undvika koncentrationen?

Det största felet man kan göra är att lyssna på sin favorit spellista och låter den spela om och om igen. Det ska man undvika då forskningen visar att emotionella kopplingen till sina favoritlåtar gör att man lätt fokuserar mer på musiken än det man ska läsa. Detta gäller framförallt musik som man kan texten till eftersom man oftast omedveten sjunga med och då tappar man fokus direkt.

Däremot är denna musiken det bästa att lyssna på om man vill ta en paus från sin uppgift.

Vilken typ av musik ska man undvika koncentrationen?

För bästa chanser att hålla koncentrationen på toppen finns det musik som är gjort för detta. Denna musiken ska vara något du inte ha en emotionell koppling till och ska vara av lugnare tempo. Pianomusik till exempel är något som forskarna ha specifikt pekat ut som hjälpmedel för koncentrationen.


Högskolan i Borås ha tagit det ett steg längre - tre egna symfonier för alla känslolägen som ska öka kreativiteten, ge bättre humör eller bättre koncentrationsförmågan.

Ljuddesigner Martin Ljungdahl och kompositören Håkan Lidbo är de som skapat Pluggsymfonierna. De hoppas att kunna hjälpa studenter att bli mer medvetna om hur de kan använda musik och ljud på ett fördelaktigt sätt.

Läs mer om Pluggsymfonierna här.