SchoolParrots guide till ett hjälpsamt omdöme.

4 tips för ett bra omdöme.
Har du en skolupplevelse som du tror skulle kunna hjälpa andra? Dela med dig av den.
Har du en skolupplevelse som du tror skulle kunna hjälpa andra? Dela med dig av den.

Här på SchoolParrot vill vi vara en plats där människor kan dela med sig av sina skolupplevelser och upptäcka omdömen om skolor. Vi vill också vara en plats där skolor i sin tur kan få konstruktiv feedback. Men att vara en omdömessajt kommer inte utan ansvar - ett ansvar om att vara en sida där människor kan få tag på just hjälpsamma omdömen. Därför har vi ställt oss frågan: vilka ingredienser är det som utgör ett värdefullt och nyttigt bidrag till vår omdömessajt? Listan nedan att vad vi kommit fram till, och vad vi tror leder till mer öppet och ärligt samtal. Precis vad vi vill åt.


Bästa sortens feedback är konstruktiv

Ett hjälpsamt omdöme förklarar vad för aspekter och faktorer som var bidragande till ens skolupplevelse, vare sig den var positiv, negativ eller helt enkelt okej. Att dela med sig av vad skolan gör bra och vad du tycker de kan göra bättre är en bra idé, men glöm inte bort att hålla en vänlig och schysst ton.


Tänk på helheten

Att fokusera på ett moment eller en aspekt av en skola, exempelvis skolmaten, är inte särskilt insiktsfullt, och som läsare får du en väldigt begränsad inblick. Så tänk på läsaren, försök ge läsaren en större och mer omfattande inblick. Det gör du genom att beskriva din helhetsupplevelse och flera aspekter av din skolupplevelse. Och ju mer utförlig du är i ditt omdöme desto lättare blir det för läsaren att sätta sig in i din situation. Kom ihåg, ditt unika perspektiv i en uppriktig och öppen ton är vad som hjälper andra. Håll sansad ton

Vi vet att alla skolupplevelser inte alltid är bra, och har man haft en dålig skolupplevelse ber vi er ändå försöka hålla sansad och stoisk ton. Det är inte alltid lätt men försök! Vi tror att det blir bäst när du berättar om din skolupplevelse och vad som skett i sansad ton och låter läsaren dra sina egna slutsater. Vi vill också att omdömen är helt fria från externa URL:er, länkar, namn eller andra uppgifter som kan användas för att identifiera personer. Har man något att säga om en specifik person gör man bäst i att kontakta skolan direkt. Kasta ett sista öga på ditt omdöme

Det kan låta som en no-brainer men var extra säker att du publicerar ditt omdöme för rätt skola. Det är också alltid en bra idé att kasta ett öga på ditt omdöme en sista gång innan du publicerar det. Dubbelkollar gärna att ditt omdöme är behagligt att läsa, sammanhängande och fritt från eventuella stavfel.Nu har ni fått lite tips på olika toner som vi på SchoolParrot föredrar. Tänk på dessa och era omdömen kommer bli superhjälpsamma!


Tack från Team SchoolParrot