Bra tips för att göra läxor

Gör din läxa och tänk till hur du eller dina barn kan bli mer motiverade till att göra läxorna.
Att göra läxor kan för många vara jobbigt men det finns tips.
Att göra läxor kan för många vara jobbigt men det finns tips.

Läxor kan för många barn förknippas med negativt och många barn vänder ryggen till och vill inte göra läxorna. Här kommer några konkreta tips för att bli bättre på att göra läxorna. Du kanske är en person som har mycket läxor och läser detta. Det detta fungerar även för dig så klara.

Bra miljö

Bra och inspirerande miljö när man gör läxorna är bra. Vuxna gillar ofta ha sitt skrivbord på jobbet på ett visst sätt, likadant är det med alla individer som barn och ungdomar. Färger, växer och annat som kan skapa lugn och även inspiration är bra för koncentrationen. Mår man bra tänker man positivt och koncentrationen ökar. Läxorna blir gjorda.


Förklara uppgiften eller läxan för andra

Få dig själv eller ditt barn till att förklara själva uppgiften för dig eller någon annan. Att lära ut är ett av det bästa sätten att lära sig uppgiften själv. Detta kan tyckas svårt men gör man en uppgift tillräckligt många gånger så kan man ofta förklara den.

Läxhjälp online eller i hemmet

Att ta hjälp externt kan vara ett sätt att få till ny inspiration för ditt barn. Att få en förebild som barnet ser upp till kan vara en nyckel för att få mycket gjort. Det finns flertalet bra tjänster på marknaden. Vill du testa och vill veta mer om hur läxhjälp fungerar så är Studybuddy ett bra tips. Läs mer här: https://studybuddy.se/  


Rutiner

Avsätt en tid när man gör läxor efter skolan. Om du eller dina barn gör läxan på samma tid varje dag. Många barn och även vuxna mår bra av rutiner och upprepade mönster som hjärnan och kroppen känner igen. Gör läxläsning till en vana.

Beröm, belöning och positiv

Det går aldrig att berömma för mycket. Var positiv mot dina barn eller dig själv. Belöning kan ska vara enkla saker som att när läxan är klar är det god middag. När läxan är färdig får man se på TV. Att sätta upp enkla belöningar går båda för sina barn och för sig själv. Ett litet delmål för läxan helt enkelt.

Måltider

Det är viktigt att äta rätt och på rätt tider så man orkar göra sina läxor. Ha tydliga rutiner för dina barns måltider och dig själv om det är du som ska göra läxorna.

Låt barnet bära ansvaret för läxan

Man kan tro att det är bra att sitta bredvid och hjälpa sina barn med läxan. Självklart om man ska hjälpa till och förklara något eller ge tips. Men låt barnen arbeta själva och ge dem tips och ledtrådar och pepp.

Var kreativ

Tänk på att mycket av läxorna finns också i verkligheten. Exempelvis engelska finns genom musik så varför inte spela upp en låt och försök hitta ord som finns i låten. Räkna antal mål i en hockeymatch eller vad genomsnittet antal mål per match var för sitt favoritlag. Laga mat kräver också normalt att läsa recept, räkna och annat matnyttigt.